Nakon što je osvojila titulu najbolje chefice Latinske Amerike i svijeta, Pía León ostvaruje povijesni uspjeh s restoranom koji se popeo na vrh ljestvice 50 najboljih restorana svijeta
Pía León, izvanredna peruanska chefica, ostvarila je veliki iskorak postavši prva žena koja vodi restoran u svjetskoj kulinarskoj eliti u posljednjih 18 godina. Njezin restoran Kjolle ove je godine zauzeo 16. mjesto na prestižnoj ljestvici The World’s 50 Best Restaurants, što je najbolji rezultat za restoran pod vodstvom žene od 2005. godine, kada je Alice Waters s restoranom Chez Panisse dosegla 13. mjesto.
Ovaj uspjeh rezultat je dugogodišnje posvećenosti razvoju peruanske gastronomije. Pía je bila ključna figura u uspjehu restorana Central, koji vodi sa suprugom Virgiliom Martínezom. Central je, zahvaljujući njihovoj zajedničkoj viziji i kreativnosti, prošle godine proglašen najboljim restoranom na svijetu. Paralelno s time, Pía je gradila vlastiti put, a Kjolle, otvoren 2018. godine, postao je simbol njezine sposobnosti da inovira i stvara nezaboravna kulinarska iskustva.
Njezin profesionalni razvoj započeo je obrazovanjem na prestižnom Le Cordon Bleu institutu u rodnoj Limi. Nakon što je stekla diplome, radila je u nekoliko tradicionalnih restorana u glavnom gradu Perua. Prekretnica u njenoj karijeri dogodila se 2009. godine kada se pridružila timu u novoosnovanom Centralu. Unutar nekoliko godina, od jedine žene u kuhinji napredovala je do pozicije desne ruke Virgilija Martíneza. Pod njihovim zajedničkim vodstvom, Central je brzo postao jedan od najpoznatijih restorana na globalnoj razini, osvajajući titulu najboljeg restorana Latinske Amerike tri godine zaredom.
Ipak, Píina vizija nadilazila je samo rad u Centralu. Vođena željom da stvori nešto što u potpunosti odražava njezinu kreativnost i strast, 2018. godine otvara restoran Kjolle. Ovaj projekt postao je pravi hit na kulinarskoj sceni, a Pía je iste godine proglašena najboljom cheficom Latinske Amerike. Sljedećih godina, Kjolle je ubrzano stjecao globalno priznanje, a 2021. godine León je okrunjena titulom najbolje chefice na svijetu.
Kjolle je jedinstven restoran u kojem Pía primjenjuje svoju filozofiju, spajajući namirnice iz različitih dijelova Peruovog bogatog ekosustava. Njeni meniji predstavljaju bogatstvo amazonskih plodova, gomolja iz planinskih područja i ribe s obalnog područja, prilagođavajući se sezonskim promjenama i dostupnosti namirnica. Rezultat su jela koja zrače bojama, jednostavnošću i sofisticiranošću, s najviše četiri sastojka po tanjuru, ali s dubokom simbolikom koja gostima pruža edukativno i gastronomsko iskustvo.
Pía istovremeno vodi i nekoliko drugih projekata, uključujući restoran Mil u blizini Cusca i koktel bar Majo u Limi. Bez obzira na njene brojne profesionalne obveze, Pía ostaje posvećena timu s kojim radi, opisujući ga kao obitelj. Ta posvećenost ljudskom aspektu poslovanja neprestano se reflektira u njezinom načinu vođenja restorana, gdje su članovi tima ključni za ostvarenje njezine vizije.
Kroz godine rada i priznanja, Pía León redefinirala je uspjeh u gastronomiji, neprestano pomičući granice onoga što znači biti chefica u današnjem svijetu visoke kuhinje.