Otvoren Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u Dubrovniku

Ljetnikovac Pucić postaje centar za promociju vinske tradicije Pelješca

Smješten u srcu Dubrovnika, povijesni ljetnikovac Pucić, veličanstvena građevina iz 18. stoljeća, sada je dom Muzeja vinogradarstva i vinarstva. Ovaj novi kultni dragulj predstavlja zajednički pothvat renomiranih dubrovačkih ugostitelja i cijenjenih vinara Dubrovačko-neretvanskog kraja, posebice poluotoka Pelješca. Muzej ima za cilj proslaviti i prikazati bogatu kulturnu baštinu regije kroz prizmu njene poznate vinske tradicije.

Posebna pažnja posvećena je autohtonim sortama poput Plavca Malog, Malvasije dubrovačke, Grka i Pošipa. Smješten neposredno izvan povijesnih gradskih zidina Vrata od Pila, muzej nudi posjetiteljima fascinantno putovanje kroz bogatu vinogradsku baštinu dubrovačke regije. Kroz pažljivo odabrane izložbe, prikazani su artefakti, alati i dokumenti koji ilustriraju evoluciju vinarstva od antičkog doba do danas.

“Naša vizija je stvoriti inkluzivan i živahan prostor zajednice gdje se vinski entuzijasti svih razina mogu povezati, učiti i dijeliti svoju strast. Cilj nam je potaknuti poštovanje prema umjetnosti vinarstva, naglasiti njegovu globalnu baštinu i promovirati odgovornu i informiranu konzumaciju kroz našu raznoliku ponudu”, ističu kreatori muzeja.

Posjetitelji mogu pratiti razvoj tehnika proizvodnje vina, od tradicionalnih metoda korištenih u srednjem vijeku do suvremenih inovacija. Povijesni zapisi i osobne anegdote lokalnih obitelji dodaju osobni pečat, ističući generacijsku strast prema vinarstvu u regiji.

Muzej pruža savršen spoj rustikalnog šarma i moderna elegancije, a posjetitelji mogu istražiti evoluciju vinarstva s posebnim osvrtom na vina dubrovačkog kraja. Interaktivne izložbe, vođene degustacije i kulturna događanja oživljavaju priče o zemlji i njenim ljudima, ističući simbiotski odnos između dubrovačke kulinarske scene i vinorodnog kraja.

Uz redovita kušanja vina, posjetitelji mogu uživati u najboljim vinima regije uparenima s lokalnim delicijama, a na izlasku kupiti lokalna vina. Muzej također omogućava kupnju vina dubrovačko-neretvanskog kraja putem online trgovina dostupnih u SAD-u, Kanadi, Europi i Australiji.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a...

PIK Vrbovec – Nacionalna oznaka izvrsnosti za svježe svinjsko meso!

Svježe meso PIK Vrbovca od sada nosi prestižnu oznaku...

Sveti Ivan Zelina ponosni laureat na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Grad osvojio prestižnu nagradu Turističke prizme na regionalnoj konferenciji...

DAVOR GAŠPAR – Pionir uzgoja tartufa u Hrvatskoj:”Tartufi ne poznaju granice, samo pravu klimu, tlo s kalcijem i vlagu”

Diplomirani inženjer šumarstva Davor Gašpar jedini je registrirani proizvođač...