Marcipan – Slatka povijest luksuza u svakom zalogaju

Povodom svjetskog dana marcipana, otkrijte povijest i jedinstvenu provlačnost ove bademove slastice

RECENZIJA: INES KOLUNDŽIĆ

Svjetski dan marcipana, koji se obilježava svakog 12. siječnja, pravi je povod da se proslavi jedan od najomiljenijih i najpoznatijih slastica na svijetu. Ovaj dan stavlja u središte pozornosti marcipan – divnu poslasticu koja se sastoji od badema i šećera, a koja je već stoljećima nezaobilazan dio mnogih kultura.

Većina povjesničara slaže se u tome da je marcipan nastao na Bliskom istoku. Odatle je stigao u Europu, gdje je ubrzo postao vrlo popularan, a različite zemlje su razvile vlastite tradicije u pripremi i upotrebi marcipana.

U srednjem vijeku, marcipan je bio poznat kao luksuzna poslastica koja se često servirala na kraljevskim dvorovima. Zbog svoje bogate teksture i slatkog okusa, smatrao se simbolom prestiža i bogatstva. Danas, marcipan je dostupan u svim dijelovima svijeta, a njegova svestranost omogućava ga da bude dio brojnih deserata i pekarskih proizvoda.

Marcipan se može koristiti u različitim slatkišima i desertima, od čokoladnih pralina i keksića do složenijih torti i kolača. Njegov slatki, ali ne previše intenzivan okus badema čini ga savršenim dodatkom u kombinaciji s drugim sastojcima.

Jedan od najpoznatijih recepata u kojem se marcipan koristi je švedska prinsesstårta (princeza torta), koja je prekrivena slojem marcipana, dajući torti savršen izgled i bogatstvo okusa. No, marcipan nije samo za pokrivanje kolača – može se i oblikovati u različite oblike, od cvjetova do figurica, što ga čini popularnim izborom za ukrašavanje torti i drugih slastica.

Jedan od razloga zbog kojeg je marcipan postao toliko voljen širom svijeta je njegova jednostavnost u pripremi. Sam proces izrade marcipana je zapravo vrlo lagan. Potrebno je samo pomiješati mljevene bademe, šećer, malo vode ili bjelanjak i ekstrakt badema.

Možda mislite da marcipan nije za vas, no možda samo niste probali pravi domaći marcipan. Osobno, nisam ga voljela sve dok ga nisam sama napravila. Marcipan ima savršen balans slatkoće – nije previše sladak, već ima blag i bogat okus badema koji podsjeća na Amaretto. Tekstura je pomalo poput sirovog tijesta za kekse, ali dovoljno elastična da se oblikuje u različite oblike.

Recept (promjer kalupa 20 cm):

• SASTOJCI
125 grama bademovog brašna
125 grama šećera u prahu
Prstohvat soli
5-6 žlica vode
ekstrakt badema i/ili vanilije po želji

@foodilica

Recept za marcipan #marzipan #brzirecepti #volikuhajuživaj Sastojci: 125 grama bademovog brašna 125 grama šećera u prahu Prstohvat soli 5-6 žlica vode ekstrakt badema i/ili vanilije po želji Marcipan možete pripremati tako da sve sastojke pomiješate u zdjeli (vodu je potrebno dodavati postepeno i po potrebi) i oblikujete rukama ili da vam pripremu odradi, što je moj savjet, multipraktik. Miksajte sastojke u multipraktiku dok se sve ne sjedini i počne oblikovati u kuglu – možda ćete morati dodati još malo vode da se poveže (dodavati postepeno da ne bude premokro!). Uvijek možete dodati još bademovog brašna i šećera u prahu u jednakim dijelovima ako postane previše mokro. Dobiveni marcipan oblikujte po želji, umotajte u papir za pečenje i spremite u hladnjak.

♬ Frenesi – Artie Shaw & His Orchestra & Artie Shaw

• PRIPREMA
Marcipan možete pripremati tako da sve sastojke pomiješate u zdjeli (vodu je potrebno dodavati postepeno i po potrebi) i oblikujete rukama ili da vam pripremu odradi, što je moj savjet, multipraktik.
Miksajte sastojke u multipraktiku dok se sve ne sjedini i počne oblikovati u kuglu – možda ćete morati dodati još malo vode da se poveže (dodavati postepeno da ne bude premokro!). Uvijek možete dodati još bademovog brašna i šećera u prahu u jednakim dijelovima ako postane previše mokro.
Dobiveni marcipan oblikujte po želji, umotajte u papir za pečenje i spremite u hladnjak.

Dobar tek!

Za više kulinarskih ideja i inspiracija, posjetite moj profil Foodilica na Instagramu TikToku. Dobar tek i uživajte u svakom zalogaju!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

NUTKO NAMAZ OD LJEŠNJAKA I KAKAA – ZA UKUSNIJE I ZDRAVIJE JUTRO

Domaća proizvodnja, 100 % ekološki, veganski, bez konzervansa i...

GASTRO SPEKTAKL GODINE: Marco Pierre White dolazi na Weekend Food Festival u Rovinj!

Svjetska kulinarska ikona potvrđena je kao gost najuzbudljivijeg gastronomskog...

Gastro večera iz snova: Restoran Maksimir postaje kulisa filma Tko pjeva zlo ne misli!

Jedinstvena večera koja spaja kultni film, vrhunsku gastronomiju i...

Osječko-baranjska županija proglašena jednom od najgostoljubivijih regija svijeta!

Prema Booking.com-ovim nagradama za 2025., ova slavonska regija našla...