Izvanredna kvaliteta grožđa najavljuje uspjeh ekoloških vina iz Bregovite Hrvatske

Ekološki vinogradari i vinari Središnje bregovite Hrvatske očekuju izvanredna vina, unatoč nižem prinosu grožđa, zahvaljujući povoljnim uvjetima u 2024. godini

Godina 2024. donijela je preokret za ekološke vinogradare i vinare Središnje bregovite Hrvatske. Nakon izuzetno zahtjevne prošle godine, ovogodišnja berba pružila je optimizam i nove mogućnosti. Vinogradari ističu da su vremenski uvjeti ove godine bili izuzetno povoljni, što je rezultiralo vrhunskom kvalitetom grožđa, iako je ukupni prinos nešto niži od prosjeka.

Vinari sada s velikim oprezom prate proces pretvaranja mošta u vino, uvjereni da će se ovogodišnja berba reflektirati na visokokvalitetna vina koja će pronaći nove obožavatelje, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu.

“Svaka nam godina donosi nešto novo. Ova nam je donijela preuranjenu berbu i vrijeme kakvo ovo podneblje ne poznaje. Nakon velikih kiša u svibnju i lipnju uslijedilo je razdoblje velike suše. Posljedice su to klimatskih promjena na koje se moramo naviknuti. Ovakvo vrijeme vinograde je poštedjelo bolesti, no uranjenu berbu trebali smo dočekati tehnički spremni”, kazao je vinar vinarije Lovrec iz Svetog Urbana, Krešimir Lovrec.

Berba je u većini ekoloških vinograda u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Moslavini počela oko Velike Gospe. Iako su vinogradarima izazove predstavljali pronalazak berača i rad po visokim temperaturama, utjehu im je pružila kvaliteta grožđa.

“Grožđe je zdravo, količine su solidne, a omjeri šećera i kiselina su kao da smo ih sami birali. Očekujem da će vina biti u vrhunskoj klasi te da će ekološka vina Bregovite Hrvatske nastaviti osvajati odličja na prestižnim svjetskim ocjenjivanjima vina”, kazao je Dražen Bedeković iz vinarije Bedekovich u Bedenici.

Ekološki vinogradari i vinari ističu kako iza ekološkog vina čak i u godinama kad je vrijeme idealno, stoji ogroman ljudski rad.

“Ekološka proizvodnja traži da svaki dan vinogradar bude u vinogradu, a vinar u podrumu. Ona zahtijeva mnogo više ručnog rada i kontrole, mnogo više plijevljenja te borbe s vremenskim uvjetima. Ekološka vina sve su traženija. Naslanjaju se na trend zdrave hrane. Ekološko vino uzima sve veći dio kolača u ukupnoj proizvodnji vina”, rekao je Branimir Puškadija, podrumar vinarije Bolfan.

Pored vinograda te vinarije u Gornjakima kraj Hrašćine mogu se vidjeti angus goveda. Ljeti ona ispašom održavaju dio imanja, a tijekom zime prikupljeno stajsko gnojivo koristi se za prihranjivanje vinograda. Domaće životinje važno mjesto imaju i na imanju OPG-a Glavica čije vino nosi znak Demeter za biodinamičku proizvodnju.

“Ne koristimo pesticide. U brizi za vinograd pomažu nam patuljaste ovce, patke i guske. Zbog suše ove nam je godine količina grožđa manja nego što smo je očekivali, ali životinjama je i tijekom ljeta bilo dobro. Važno je da imaju dovoljno svježe vode i hlad. S nestrpljenjem iščekujemo doznati kakva smo vina ove godine zajedno stvorili”, kazao je vinar vinarije Glavica iz Gornje Gračenice kraj Kutine, Antun Glavica.

U vinariji Kopjar u Pecama kraj Novog Marofa radna atmosfera vlada u vinskom podrumu, ali i oko njega. Uređuje se okoliš nove vinarije kako bi ona za nekoliko mjeseci svoja vrata mogla otvoriti gostima.

“Veselimo se mogućnosti da zaljubljenicima u naša vina pokažemo gdje i kako ona nastaju. Novi objekt donosi nam i veće kapacitete za proizvodnju vina. Svoje vinograde koji se prostiru na sedam hektara, obrađujemo na ekološki način uz mnogo rada naših ljudi. Od grožđa iz tih vinograda proizvodimo liniju organskih, odnosno ekoloških vina”, rekao je utemeljitelj vinarije Kopjar, Robert Kopjar.

Ekološka vina Bregovite Hrvatske Zagrepčani i njihovi gosti moći će kušati na 3. BregFestu koji će se u zagrebačkoj Laubi održati u petak 25. listopada 2024. godine.

Više o ekološkim vinima možete saznati u nedavnom intervjuu s Ivanom Enjingijem.

Podijeli

Newsletter

spot_img

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Otvoren prvi Pullman hotel u Hrvatskoj na atraktivnoj lokaciji City Islanda

Pullman Hotels & Resorts, prestižni brend u okviru globalne...

Šokantna čokoladna revolucija: Zotter ubacio svinjsku krv i čvarke u novi hit!

Zotterova "Sautanz Specktakel" šokira i oduševljava kombinacijom čvaraka, svinjske...

Motovun u znaku vina: Teran Wine & Walk privukao brojne posjetitelje

Prošle subote, Motovun je po treći put ugostio jednu...