Boltovo istraživanje otkriva navike ljubitelja brze hrane – dok je pizza hit u Hrvatskoj, neki posežu za luksuznim sastojcima poput kavijara i zrikavaca
Petak navečer, opušteno druženje s prijateljima, smijeh i dobra atmosfera – što bolje pristaje uz to nego pizza? Bolt je u svom pregledu navika korisnika platforme u 2024. godine otkrio da se diljem svijeta generalno gledajući najviše naručuje tzv. brza hrana, a to je za Hrvate upravo pizza. No, ovo pravilo doduše vrijedi za nas dok, primjerice, korisnici platforme iz Češke, Slovačke i Latvije petkom preferiraju cheeseburgere.
Zašto je pizza toliko obožavana?
Istraživanja pokazuju da dijeljenje pizze s prijateljima i obitelji nije samo gastronomski užitak, već i pravi recept za povezivanje i osjećaj zajedništva. Pizza, taj neodoljivi klasik među junk foodom, bogata je mastima, šećerima i soli – savršenom kombinacijom koja potiče lučenje dopamina, neurotransmitera zaslužnog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Ritual povremenih “cheat večeri” uz pizzu postaje nagrada za sve male pobjede. Ono što pizzu čini još posebnijom jest i da u sebi nosi dozu nostalgije. Mnoge od nas podsjeća na bezbrižno djetinjstvo, na obiteljska okupljanja i proslave, gdje smo grabili kriške preko stola kako bismo uhvatili najbolji komad. Taj okus djetinjstva, uz osjećaj povezanosti koji pizza donosi, čini je ne samo hranom, već i simbolom zajedništva i sreće.

Povijest pizze
“Pizza je krenula iz Italije kao jednostavna hrana za siromašne. Bila je napravljena od puno tijesta, premazana tek s malo rajčice, uz pokoji komadić ostataka namirnica iz hladnjaka”, objašnjava Massimo, cijenjeni chef poznatog talijanskog restorana na egzotičnom otoku Koh Samui u Tajlandu.
Revolucija pizze
Danas je pizza prošla nevjerojatan put i postala globalni fenomen. Kreativni kuhari diljem svijeta odbacili su tradicionalne okvire i obogatili pizzu lokalnim, kulturološkim okusima. Na modernim pizzama možemo pronaći sastojke poput ananasa, čilija, lovora, mljevenog mesa, piletine, tune, lososa ili čak luksuznih dodataka poput tartufa i kavijara. I premda te namirnice više nisu rijetkost, egzotična svjetske kuhinje podigle su inovativnost na novu razinu.
Luksuzna Louis XIII pizza za slavne i bogate na Miami Beachu za vrtoglavih 12.000 USD
Za ljubitelje luksuza, najskuplja pizza na svijetu je “Louis XIII” pizza, koja u Italiji stoji vrtoglavih 8.300 EUR. Uz sve organske namirnice, sadrži neke od najrjeđih i najluksuznijih sastojaka 3 vrste kavijara (primjerice: Beluga kavijar koji živi u Kaspijskom moru i najrjeđi je jer se svake godine može uloviti manje od 100 primjeraka), jastoga te sredozemnih škampi. Ovu pizzu je osmislio Master chef Renato Viola koji sada živi na glamuroznom Miami Beachu gdje priprema pizze iz snova direktno u domovima slavnih. Ova glamurozna pizza za dvoje, promjera 20 cm, donosi vrhunski kulinarski doživljaj gdje pizza majstor Renato, zajedno s sommelierom i kuharom, u live show cooking verziji pripremaju pizzu za bogate i slavne u privatnosti njihovih domova i vila. Cijena ovog spoja gastronomije, glamura i intime stoji skromnih 12.000 USD.


“Hrvati zaista gaje posebnu strast prema pizzi i druženjima, što potvrđuje i činjenica da, na Bolt Food aplikaciji, petkom navečer, čak 70 % svih narudžbi su pizze što jasno pokazuje koliko je ovo jelo omiljeni izbor za opuštanje i uživanje. Prema Bolt Food platformi, Hrvati su i dalje vjerni klasicima poput Margarite, Capricciose i Pikantne pizze, no, dio ipak izlazi iz zone komfora te 5 % korisnika se odlučuje za Kebab pizzu. Uz najpovoljnije cijene dostave za udaljenosti do 2 km, cilj nam je ostati najbolji pouzdan partner našim partnerskim pizzerijama i povezujući ih s našim korisnicima”, izjavio je voditelj komercijalnog tima Bolt Fooda, Nino Topić.
Ususret nacionalnom danu pizze, Bolt Food daje popust u iznosu 15-30 % na pizze iz 25 pizzeria na platformi!
Nacionalni dan pizze 09. veljače
S približavanjem Nacionalnog dana pizze, koji se obilježava 9. veljače, otkrili smo najneobičnije pizze svijeta. Upravo zato smo zavirili u svijet pizza gdje kuhari stvaraju jedinstvene gastro avanture i dokazujući da pizza nije samo hrana, već i umjetnost spajanja okusa. Bolt Food tim napravio je popis Top 5 najneobičnijih svjetskih pizza – pravo putovanje za nepce.


Hrvatima omiljeni klasik, no bojimo li se egzotike na tanjuru?
Top 5 najneobičnijih pizza
1. Zrikavac pizza & Tom Yum pizza – Tajland
Tajlandska kulinarska scena donosi dvije egzotične pizze koje oduševljavaju svojom kreativnošću. Prva je Zrikavac pizza, gdje hrskavi kukci bogati proteinima dodaju “crunchy” doživljaj svakoj kriški. Druga je Tom Yum pizza, inspirirana istoimenim začinom od limete, galangala, limunskog lišća i limunske trave, savršena za ljubitelje kiselkasto-limunastih okusa. Ove tajlandske pizze spajaju neobične sastojke i hrabrost za pravu gastro avanturu!


2. Kimchi pizza – Južna Koreja
Kimchi, poznati korejski superfood, čini ovu pizzu pravom eksplozijom okusa. Doslovno i jači intenzivnim okusima, mirisima, ali i bogatiji vitaminima od recepata kiselog zelja naših prabaka, uz zelje Koreanci dodaju još i čili i češnjak, a ova kombinacija daje snažan i začinjen karakter. A dodatak svinjske potrbušine i mozzarella sira zaokružuje ovaj specifičan spoj na ovoj pizzi. Ipak, budite spremni na intenzivne mirise zbog plinova koje kimchi uzrokuje. Stoga ne čudi da Koreanci kažu: “Tko jede kimchi, spava sam u sobi!”


3. Mango sa škampima – Filipini
Filipinci vole slatko-slane kombinacije, a pizza s nevjerojatno slatkim mangom i sočnim škampima savršeno oslikava tu filozofiju. Svaka kriška donosi sklad kontrastnih okusa – nježni škampi i aromatični mango zajedno stvaraju pravo tropsko iskustvo na tanjuru.


4. Sipina tinta pizza – Japan
Japan, poznat po svojoj ljubavi prema morskim plodovima, donosi pizzu koja spaja hobotnicu, škampe i sipu. No, prava posebnost leži u bazi – umjesto klasičnog umaka od rajčice, koristi se crna sipina tinta, koja osim intenzivnog umami okusa dodaje i dramatičan izgled ovoj pizzi.


5. Kebab pizza – Švedska
Šveđani, skloni eksperimentiranju, a pod utjecajem bliskoistočnih imigranata obogatili su pizzu janjećim ili goveđim kebab mesom, uz dodatak češnjaka, luka i svježeg povrća. Ova jedinstvena kombinacija brzo je osvojila Europu, posebno zemlje poput Njemačke i Norveške gdje su pizza i kebab već omiljeni favoriti.


Nacije diljem svijeta pokazale su da pizza može biti puno više od klasične kombinacije tijesta, rajčice i sira. Jeste li dovoljno hrabri da zaronite u ove egzotične kulinarske avanture? Bilo da ste vjerni klasičnim okusima ili volite istraživati nove kombinacije, jedno je sigurno – pizza zbližava ljude, a svaka kriška ima svoju priču.


Bolt je vodeća europska platforma za mobilnost, posvećena prilagođavanju gradova ljudima, a ne automobilima. U Hrvatskoj Bolt uspješno posluje već šest godina i u tom je, relativno kratkom razdoblju, postao tržišni lider. Tvrtka u Hrvatskoj posluje u 20-ak gradova te nudi širok raspon usluga, uključujući vožnje na zahtjev, najam e-romobila i e-bicikala te Bolt Food – dostavu hrane. Bolt je osnovan 2013. godine u Estoniji, danas broji više od 200 milijuna korisnika u preko 50 zemalja i 600 gradova diljem Europe i Afrike. Bolt se ponosi timom od preko 4000 zaposlenika koji dolaze iz različitih krajeva svijeta, predstavljajući više od 120 različitih nacionalnosti.