Njemačka, Francuska, Italija i Belgija osigurale plasman na prestižno natjecanje
Četiri najbolje ekipe Gelato Europe Cupa osigurale su svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu u gelatu 2026., koje će se održati u sklopu Sigep Worlda. Pobjednici ovog prestižnog europskog natjecanja su Njemačka, Francuska, Italija i Belgija, koji će se pridružiti timovima iz Azije i onima koji će se kvalificirati kroz nadolazeća natjecanja u Kini i Americi.

Uzbudljivo natjecanje i vrhunske teme
Na Gelato Europe Cupu 2025. sudjelovalo je osam timova, a svaki je predstavio jedinstvenu temu:
- Njemačka – Amazzonia
- Francuska – Haute Couture
- Italija – Luna Park
- Belgija – Moon


Njemačka je osvojila prvo mjesto, Francuska drugo, Italija treće, a Belgija četvrto, čime su osigurali svoje sudjelovanje na 11. izdanju Svjetskog prvenstva u gelatu u siječnju 2026. godine.


Put do finala: šest zahtjevnih kategorija
Natjecanje je uključivalo šest izazova u kojima su timovi pokazali svoje vještine:
1. Upcycled gelato – inovativan koncept korištenja ostataka namirnica
2. Gelato torta
3. Pojedinačna porcija u staklenoj čaši
4. Mystery box s kremom
5. Mystery box s voćem
6. Gelato štapići


Svaki tim sastojao se od dva natjecatelja specijalizirana za gelato i slastičarstvo te timskog menadžera. Među natjecateljima su bili vrhunski stručnjaci iz osam europskih zemalja, uključujući Italiju (Alessandro Racca, Gabriele Fiumara i Angelo Cardella), Njemačku (Stefano Lucchini, Federico Sacchet i Tiziano Santin), Francusku (Dartois Herve, Allan Cartignies i Enzo Babtista) i Belgiju (Fabio Marasti, Maryne Poppe i Jose Romero).


Priznati suci i ocjenjivački odbori
Timove su ocjenjivala tri žirija:
Novinarski žiri – sastavljen od renomiranih gastro-novinara, ocjenjivao je kategoriju Upcycled Gelato, inovativni test održivosti u kojem su se ostaci namirnica pretvarali u vrhunske deserte.


Umjetnički žiri – timski menadžeri ocjenjivali su estetiku i dekorativni aspekt kreacija.
Tehnički žiri – troje međunarodnih kuharskih sudaca (Carlo Sauber, Sebastian Petterson i Ljubika Komlenic) analiziralo je okus i tehničku izvedbu.
Sljedeći koraci prema svjetskom finalu
Uz europske predstavnike, na Svjetskom prvenstvu će sudjelovati i timovi koji su se kvalificirali na Gelato Asia Cupu (Japan, Singapur, Južna Koreja). Dodatnih pet timova bit će odabrano na kvalifikacijama u Kini i Americi tijekom 2025. godine.


Cijeli proces nadziru Kontrolni odbor i Jamci natjecanja, predvođeni poznatim stručnjakom Sergiom Dondolijem. Oni osiguravaju transparentnost natjecanja i koordiniraju rad timova s ocjenjivačima.
Svjetsko prvenstvo u gelatu 2026. obećava vrhunsko natjecanje najboljih svjetskih majstora, inovativne okuse i nezaboravne slastičarske kreacije.