Europska elita gelata spremna za Svjetsko prvenstvo 2026.!

Njemačka, Francuska, Italija i Belgija osigurale plasman na prestižno natjecanje

Četiri najbolje ekipe Gelato Europe Cupa osigurale su svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu u gelatu 2026., koje će se održati u sklopu Sigep Worlda. Pobjednici ovog prestižnog europskog natjecanja su Njemačka, Francuska, Italija i Belgija, koji će se pridružiti timovima iz Azije i onima koji će se kvalificirati kroz nadolazeća natjecanja u Kini i Americi.

Uzbudljivo natjecanje i vrhunske teme
Na Gelato Europe Cupu 2025. sudjelovalo je osam timova, a svaki je predstavio jedinstvenu temu:

  • Njemačka – Amazzonia
  • Francuska – Haute Couture
  • Italija – Luna Park
  • Belgija – Moon

Njemačka je osvojila prvo mjesto, Francuska drugo, Italija treće, a Belgija četvrto, čime su osigurali svoje sudjelovanje na 11. izdanju Svjetskog prvenstva u gelatu u siječnju 2026. godine.

Put do finala: šest zahtjevnih kategorija

Natjecanje je uključivalo šest izazova u kojima su timovi pokazali svoje vještine:
1. Upcycled gelato – inovativan koncept korištenja ostataka namirnica
2. Gelato torta
3. Pojedinačna porcija u staklenoj čaši
4. Mystery box s kremom
5. Mystery box s voćem
6. Gelato štapići

Svaki tim sastojao se od dva natjecatelja specijalizirana za gelato i slastičarstvo te timskog menadžera. Među natjecateljima su bili vrhunski stručnjaci iz osam europskih zemalja, uključujući Italiju (Alessandro Racca, Gabriele Fiumara i Angelo Cardella), Njemačku (Stefano Lucchini, Federico Sacchet i Tiziano Santin), Francusku (Dartois Herve, Allan Cartignies i Enzo Babtista) i Belgiju (Fabio Marasti, Maryne Poppe i Jose Romero).

Priznati suci i ocjenjivački odbori
Timove su ocjenjivala tri žirija:
Novinarski žiri – sastavljen od renomiranih gastro-novinara, ocjenjivao je kategoriju Upcycled Gelato, inovativni test održivosti u kojem su se ostaci namirnica pretvarali u vrhunske deserte.

Umjetnički žiri – timski menadžeri ocjenjivali su estetiku i dekorativni aspekt kreacija.

Tehnički žiri – troje međunarodnih kuharskih sudaca (Carlo Sauber, Sebastian Petterson i Ljubika Komlenic) analiziralo je okus i tehničku izvedbu.

Sljedeći koraci prema svjetskom finalu
Uz europske predstavnike, na Svjetskom prvenstvu će sudjelovati i timovi koji su se kvalificirali na Gelato Asia Cupu (Japan, Singapur, Južna Koreja). Dodatnih pet timova bit će odabrano na kvalifikacijama u Kini i Americi tijekom 2025. godine.

Cijeli proces nadziru Kontrolni odbor i Jamci natjecanja, predvođeni poznatim stručnjakom Sergiom Dondolijem. Oni osiguravaju transparentnost natjecanja i koordiniraju rad timova s ocjenjivačima.

Svjetsko prvenstvo u gelatu 2026. obećava vrhunsko natjecanje najboljih svjetskih majstora, inovativne okuse i nezaboravne slastičarske kreacije.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Forum zagrebačkih ugostitelja 2025: Zahtjevi za prijelazno razdoblje fiskalizacije 2.0 i modernizaciju sektora

Jasne poruke struke upućene institucijama 17. Forum zagrebačkih ugostitelja održao...

Dvije Michelinove zvjezdice u Poreču: Harry’s Piccolo gostuje u Spinnaker restoranu

Ekskluzivna večera kao najava otvorenja Harry’s Piccola u Pical...

Hyatt Regency Zadar donosi novu definiciju luksuznih vjenčanja na Jadranu

Zadar, 13. studenog 2025. - Događanje pod nazivom Hyatt...

Hrvati putuju pet puta godišnje: gotovo polovica planira zimski odmor u Hrvatskoj

Građani Hrvatske ove godine putuju češće nego prije, ali...