Gastronomska manifestacija u Dugom Selu donosi priliku za uživanje u tradicionalnim jelima i sudjelovanje u raznovrsnim događajima
Ulice Dugog Sela mirišu na djetinjstvo, tradiciju i otvaraju nepca. Započela je 12. gastro manifestacija “Stara jela z Dugog Sela”, događaj koji svake godine privlači ljubitelje tradicionalne kuhinje i kulture. Manifestacija je postala sinonim za očuvanje autohtonih jela i običaja ovog kraja, a posjetitelji imaju priliku uživati u okusima koji su obilježili stoljetnu gastronomsku baštinu.
Manifestacija promovira i čuva tradicionalne načine pripreme hrane, promiče ih, ali i spaja s modernim; gdje tradicija dotiče suvremenost. Svoje delicije, proizvode i rukotvorine vjerno su spremali i sada izlažu brojne udruge, ugostitelji, OPG-ovi, mali proizvođači, zadruge i pojedinci. Posebna pažnja posvećuje se i pripremi jela ispod peke, kruha iz krušne peći te domaćih kolača poput orehnjače i makovnjače.
Manifestacija ima važnu ulogu u očuvanju lokalnog identiteta i promicanju tradicionalne kuhinje, a iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i posjetitelja, čineći Dugo Selo nezaobilaznim gastro odredištem.
“Velika mi je čast i zadovoljstvo što možemo po dvanaesti put ugostiti ovu jedinstvenu manifestaciju koja slavi našu tradiciju, kulturnu baštinu i bogatstvo starih jela. ‘Stara jela z Dugog Sela’ postala su ne samo simbol očuvanja naše gastronomije, već i prilika za druženje, zajedništvo i promicanje našeg grada kao destinacije koja cijeni svoje korijene. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije, svim izlagačima i gostima, te se radujem što ćemo zajedno uživati u okusima naše povijesti. Svi su došli u Dugo Selo i to je najvažnije, puna je ulica nasmijanih ljudi i djece. Uživajte i družite se”, rekao je gradonačelnik Nenad Panian.
Program otvaranja su obogatili Koledarice i nastup Zagrebačkog folklornog ansambla. Manifestaciju je posjetio i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je obišao štandove izlagača. Prisustvovali su i predstavnici veleposlanstava Katara, Sjeverne Makedonije i Kosova.
Manifestacija nastavlja s promocijom “plastic free” i “zero waste” događaja putem Bakinog emajliranog tanjurića, jedinstvenog suvenira i pribora za konzumaciju jela tijekom posjeta, te oznakom u duhu održivog turizma. Bakin emajlirani tanjurić podsjeća na industrijsku baštinu Dugog Sela, Tvornicu emajliranog posuđa Gorica u kojoj su radili mnogi Dugoselci. Uz svaki tanjur dolazi i inox use&reuse pribor za jelo i bonovi koji se mijenjaju za hranu po izboru.
“Manifestacija ‘Stara jela z Dugog Sela’ iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija ne samo među lokalnim stanovništvom, nego i među posjetiteljima iz šire regije. Naš cilj je očuvanje autentičnih recepata i gastronomskih običaja, a kroz ovu manifestaciju želimo te vrijednosti prenijeti budućim generacijama. Ove godine pripremili smo bogat program s brojnim izlagačima, radionicama i degustacijama koje će posjetiteljima pružiti priliku da dožive najbolje od dugoselske kuhinje. Pozivamo sve da nam se pridruže u ovom slavlju tradicije i dobre hrane”, naglasila je direktorica Turističke zajednice Grada Dugog Sela, Karmela Vukov-Colić.
Stoga, pripremite nepca jer će vas dočekati okusi koji će vas vratiti u djetinjstvo! Iz Bakinog tanjurića možete kušati kruh i mast, poderane gaće, bakin paprikaš, krpice sa zeljem i pečeni but, piceka z mlincima, boršč, jetrica s palentom, teletinu pod pekom, odojak z grah šalatom, gljivarski gulaš, vojnički grah, bosanski lonac, lovački gulaš, kotlovinu, grah iz ćupa, šarana na rašljama, fiš paprikaš, baklave, pite, enchilade, knedle sa šljivama, rolade, zlevanke, domaće kolače i još mnogo toga na štandovima označenim plavom zastavicom u Kolodvorskoj ulici i na Arkusovom trgu.
Marko Horvat iz Baranje kuha grah na vatri u glinenim ćupovima.
Varešani u velikoj ručno iskovanoj peki iz kovačnice u Oćeviji peku 30 kg mesa.
KUD Kralj Tomislav iz Biograda na moru i KUD Frankopan iz Severina na Kupi nude svoje slasne specijalitete
Dugoselski ribiči će kuhaju fiš paprikaš i peku šarane na rašljama
Hrvatski vitezovi, HVIDRA i Crne mambe spremaju kotlovinu i vojnički grah.
Zelinski gljivari pripremaju gljivarski, a lovci LD Srnjak lovački gulaš.
Djeca peku kuruze na vatri.
Svi koji nisu vični kuhanju u nedjelju će se okušati u Kotlowina showu – najzabavnijem natjecanju u spremanju kotlovine u kojem sudjeluju svi koji ju nikad do sada nisu pripremali. Gosti Starih jela su članovi benda iz Santa Fea iz Novog Meksika koji uz nastupe danas kuhaju svoja domaća jela dan, a u sutra će sudjelovati i u natjecanju u spremanju kotlovine. Predsjednica žirija je operna diva Ivanka Boljkovac, a show će voditi Mario Petreković.
Program obiluje raznim radionicama za djecu i odrasle. Izrađuju se strašila, oslikava keramika, radi kućice za ptice od buča, pletu se cekeri, rade igračke od kuhači, lutke od vune, nižu se kraluši, ukrašavaju torte, rade reljefi od začinskog bilja i figraju medenjaci po starinski. Iskušajte znanje o Dugom Selu na pub kvizu “Koliko poznaješ Dugo Selo”, a djeca će uživati u kazališnoj predstavi.
Svake večeri Kolodvorska ulica pretvorit će se u veliki tradicionalni “plesnjak” u kojem, uz zvuke tamburaškog orkestra KUD-a Preporod, publika pleše i uči korake tradicionalnih koreografija. Sinoć je posjetitelje rasplesala Pava, a nakon nje jedan od najpopularnijih bandova Parni valjak. U nedjelju navečer plešite uz Apokalipso i Ambar.
Na Sajmu tradicijskih proizvoda pronađite zanimljive predmete izrađene obrtničkim rukama, provezite se fijakerom po gradu ili prošetajte novootvorenom šetnicom Long Village Fitness Walk.
U petak je predstavljena knjiga recepata “Dugoselski spomenar – SLASTICE” uz izložbu dugoselskih fotografija Saše Pjanića i nastup Koledarica. Večer je završila veselo velikim koncertom Joleta.
Posjetitelji se potiču da fotografiraju i objave fotografiju na društvenim mrežama uz #sjzds jer će najbolja fotografija dobiti bogatu nagradu – krstarenje po Mediteranu za dvije osobe.
Dođite na Stara jela z Dugog Sela fino se napapati i dobro zabaviti!