“AKO TI SE JEDE NEŠTO SLATKO UZMI JABUKU”

Torta di Mele, jednostavni kolač od jabuka sličan austrijskim pitama i njemačkim desertima poput Apfelstrudela, a koji postaje omiljen među europskim slasticama

RECENZIJA: INES KOLUNDŽIĆ

Jabuke su voće koje možete pretvoriti u sve, od deserta pa sve do glavnog jela. U trgovinama i na tržnicama uz svježe jabuke možete pronaći i prerađenu u obliku octa, soka, želea ili pirea od jabuka. Također se koristi za izradu jabukovače, vina i rakije. Sirova jabuka sadrži vitamine A i C, bogata je ugljikohidratima i izvrstan je izvor vlakana.

Dana 20. listopada se obilježava Svjetski dan jabuka te se njime želi promicati kulturni i povijesni značaj jabuka, utjecaj na zdravlje kao i važnost voćnjaka.

Svjetski dan jabuka obilježava se svake godine 20. listopada. Prvi je put održan 1990. godine u Velikoj Britaniji, u organizaciji dobrotvorne udruge Common Ground. Cilj ovog dana je podizanje svijesti o raznolikosti sorti jabuka, poticanje očuvanja tradicionalnih voćnjaka te promicanje potrošnje lokalno uzgojenih jabuka. U Hrvatskoj se najčešće obilježava u školama i na organiziranim sajmovima kako bi se ljude ponovno povezalo sa zemljom i njezinim plodovima, naglašavajući važnost lokalne i održive proizvodnje hrane i ekologije.

Kada pojedete jabuku, ali i dalje želja za slatkim nije utažena donosimo vam recept za jednostavni talijanski kolač od jabuka poznatiji pod imenom Torta di Mele.

Recept (promjer kalupa 20 cm):

• SASTOJCI
Oko 600 g jabuka
Sok jednog limuna
70 g šećera
30 g vanilin šećera
½ žličice paste vanilije (opcionalno)
20 g maslinovog ulja
120 g jogurta
2 jaja
100 g oštrog brašna
½ žličice soli
1 žličica praška za pecivo
+ listići badema za posipanje

@foodilica

Torta di mele #volikuhajuživaj #brzirecepti #tortadimele Recept (promjer kalupa 20 cm): Sastojci: Oko 600 g jabuka Sok jednog limuna 70 g šećera 30 g vanilin šećera ½ žličice paste vanilije (opcionalno) 20 g maslinovog ulja 120 g jogurta 2 jaja 100 g oštrog brašna ½ žličice soli 1 žličica praška za pecivo + listići badema za posipanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup papirom za pečenje. Jabuke ogulite, tanko narežite na kriške i prelijte limunovim sokom. U zdjeli pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, pastu vanilije, maslinovo ulje i jogurt. Zatim u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve dobro sjedinite. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje, poravnajte vrh i pospite listićima badema. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Pustite da se kolač ohladi, po želji ga pospite šećerom u prahu i poslužite.

♬ origineel geluid – .⋆୨୧⋆.

• PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 180 °C  i obložite kalup papirom za pečenje.
Jabuke ogulite, tanko narežite na kriške i prelijte limunovim sokom.
U zdjeli pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, pastu vanilije, maslinovo ulje i jogurt. Zatim u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve dobro sjedinite.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje, poravnajte vrh i pospite listićima badema.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Pustite da se kolač ohladi, po želji ga pospite šećerom u prahu i poslužite.

Dobar tek!

Za više kulinarskih ideja i inspiracija, posjetite moj profil Foodilica na Instagramu TikToku. Dobar tek i uživajte u svakom zalogaju!


Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Valamar ostvaruje rast poslovanja u skladu sa strateškim ciljevima

Poreč, 23. listopada 2025. – Prema objavljenim rezultatima za...

Raise the Bar Youth: Program koji učenicima otvara vrata uspješne karijere u turizmu i ugostiteljstvu

Zagreb, 21. listopada 2025. – Sve srednje turističke i...

Splitski restoran Mokosh među najboljim svjetskim projektima dizajna interijera

Veliko priznanje hrvatskom dizajnu Restoran Mokosh iz Splita uvršten je...

Šibenik domaćin ključnog skupa stručnjaka kamping industrije

Šibenik će od 27. do 29. listopada biti središte...