Povodom obilježavanja Nacionalnog dana slatkiša, 4. studenog, donosimo recept mladog slastičara Tina Kinčića, koji ove godine obilježava taj posebni dan s nama, dijeleći recept za jedinstvene jesenske krafne s džemom od mandarina. Upravo je sada sezona mandarina, što čini ovaj recept idealnim za uživanje u svježim, sezonskim okusima!
RECENZIJA: TIN KINČIĆ
Nacionalni dan slatkiša slavi se početkom studenog i podsjeća nas kako su slastice, nekada rijetka poslastica rezervirana za bogate, danas dostupne svima, a mnoge od njih imaju zanimljivu povijest. Na primjer, čuveni butterscotch potječe iz 19. stoljeća, kada ga je Samuel Parkinson počeo proizvoditi u Yorkshireu, dok je Saltwater Taffy nastao u New Jerseyu nakon što je poplava u trgovini slatkiša inspirirala vlasnika na novi naziv. Slatkiši kao što su Reese’s Peanut Butter Cups, najpopularniji u SAD-u, nisu samo poslastice već su postali dio kulturne baštine.
Tin Kinčić svojim receptom za krafne s džemom od mandarina donosi svježinu u ovu bogatu tradiciju. Priprema krafni s mirisnim, lagano kiselkastim džemom od mandarina savršeno se uklapa u ovo doba godine, dok su mandarine sočne i dostupne. Aromatizirani džem, pripremljen s inovativnom tehnikom koja osigurava brzinu i očuvanje okusa, omogućuje nam da u kratkom vremenu uživate u svježoj jesenskoj deliciji.
Krafne su tako postale Tinov način obilježavanja Nacionalnog dana slatkiša, ali i prilika da se uz jednostavan recept vratimo tradiciji dijeljenja i uživanja u slatkom – jer, bilo da ih dijelimo s obitelji ili prijateljima, slatkiši su izvor radosti. Pripremite svoje sastojke i proslavite ovaj dan s okusom jeseni, domaćih krafni s bundevom i osvježavajućeg džema od mandarina!
JESENSKE KRAFNE S BUNDEVOM I AROMATIZIRANIM DŽEMOM OD MANDARINA
• SASTOJCI – Pire od bundeve
1 bundeva(tikva)
50 g javorovog sirupa
1 kom zvjezdastog anisa
1 kom cimeta u kori
1 kom štapića vanilije
• PRIPREMA
Prepoloviti bundevu na pola, očistiti je od koštica te u jednu polovicu dodati začine i javorov sirup, zatvoriti drugom polovicom i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30-ak minuta dok unutrašnjost ne omekša. Kada je tikva pečena, ostavimo je da se ohladi, izvadimo začine i izblendamo kako bismo dobili gladak pire.
• SASTOJCI – Aromatizirani džem od mandarina
0,5 kg očišćenih mandarina
120 – 200 g šećera (ovisi o slatkoći mandarina)
1 mahuna vanilije
2 zvjezdasta anisa
1 cimet u kori
1 g đumbira u prahu
100 g soka naranče
• PRIPREMA
U lonac stavimo začine, šećer, sok naranče i mandarine, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo jedan sat. Kada su se mandarine skuhale, sve zajedno ohladimo. Izvadimo sve ,”krupne” začine i izblendamo kako bismo dobili glatku, jednoličnu masu koju zatim prosijemo kroz sito. Po želji, džem možete dodati u slastičarsku kremu i tako puniti krafne, no ja osobno preferiram intenzivniji okus, pa tako punim krafne.
• SASTOJCI ZA TIJESTO
500 g pšeničnog glatkog brašna
500 g pšeničnog oštrog brašna
100 g svježeg kvasca
240 g žumanjaka
100 g sitno mljevenog smeđeg šećera
150 g maslaca
Korica 1 naranče
30 g ruma
30 g vanilin šećera
4 g zrnaca vanilije
2 g soli
50 g pirea od bundeve
450 ml mlijeka
• IZRADA KVASCA
Kvasac pomiješamo s jednom žlicom šećera i jednom žlicom brašna te dodamo mlakog mlijeka, pomiješamo koristeći žicu. Smjesa nam mora biti gusta i jednolična. Pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu da se kvasac aktivira.
• TIJESTO
Prosijemo obje vrste brašna i stavimo u posudu planetarnog miksera. Dodamo sol i začine.
U drugoj posudi, pjenasto izmiksamo žumanjke sa šećerom, pireom bundeve, ostatkom mlijeka, maslacem, rumom i aktiviranim kvascem. Sve zajedno izmiješamo do homogene mase.
Uključimo planetarni mikser na najmanju brzinu te u njega dodajemo smjesu mokrih sastojaka.
Vrlo bitno je da se u tijestu razvije gluten, a za to će mu trebati 10 do 15 minuta. Tijesto je gotovo kada je jednolično i glatko. Nikako ne smije biti žilavo.
Tijesto stavimo na pobrašnjenu drvenu podlogu, oblikujemo i važemo tako da nam svaka krafna teži oko 80 g. kada smo izvagali sve tijesto, oblikujemo glatke kuglice i ostavimo da se dižu 45 minuta.
U međuvremenu, u lonac stavimo ulje i na laganoj vatri ga zagrijavamo. Uvijek imajte nešto hladnog ulja sa strane, kako biste mogli rashladiti ulje ukoliko bude prevruće.
Kada su se krafne digle, stavljamo ih u ulje na laganu vatru. Vrlo bitno je napomenuti kako gornja strana UVIJEK ide prva u ulje, zatim poklopcem poklopimo lonac i ostavimo tako 3-4minute.
Maknemo poklopac i pogledamo ako su krafne s donje strane dobile zlatno smeđu boju, ukoliko jesu, okrenemo ih i pečemo bez poklopca dok se s donje strane ne zarumene, vadimo ih na papir kako bi upile višak masnoće.
Ohladimo ih. Napunimo džemom od mandarina, posipamo šećerom u prahu i naše krafne su spremne!
Dobar tek!
Više o mladom slastičaru, Tinu Kinčiću možete pročitati u nedavno objavljenom intervjuu na našem portalu.