Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva objavilo je u petak da je “Vrbovečka pera” dobila oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prema najnovijoj objavi Europske komisije u Službenom listu Europske unije
Europska komisija je 28. lipnja 2024. godine u Službenom listu Europske unije objavila da je “Vrbovečka pera” dobila prestižnu oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Time je ovaj tradicionalni proizvod upisan u registar zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije i zaštićen na području cijele Europske unije.

EU znak za zajamčeno tradicionalni specijalitet, koji će se nalaziti na ambalaži, potrošačima jamči kupnju autentičnog proizvoda. Postupak zaštite naziva “Vrbovečka pera” pokrenula je PERA – udruga proizvođača tradicijskog proizvoda, koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva podnijela zahtjev za zaštitu oznake.


“Vrbovečka pera” se priprema od dizanog tijesta s nadjevom od svježeg kravljeg sira i vrhnja, proizvedenih na tradicionalan način, uz dodatak jaja, soli i kukuruznog brašna ili krupice. Postoji i slatka varijanta s dodatkom žlice šećera u nadjev. Ovaj okrugli proizvod karakterističnog mirisa svježeg sira i vrhnja ima blago slan i kiseo okus, dok je slatka varijanta blago slatka i kisela. Tijesto je žarko pečeno, fine teksture i mekano za zagriz, a nadjev i tijesto čine skladnu cjelinu okusa.
Receptura “Vrbovečke pere” prenosi se generacijama, a priče o njenoj pripremi oživljavaju na turističko-kulinarskoj manifestaciji “Kaj su jeli naši stari”.