TasteAtlas otkriva: Koji je grad zaslužio titulu svjetske gastronomske prijestolnice?

Napulj, rodni grad pizze, proglašen najboljim gradom za hranu u 2024. prema TasteAtlasu

Prestižna platforma TasteAtlas, poznata po rangiranju najboljih svjetskih kulinarskih destinacija, objavila je svoju listu za 2024. godinu. Na samom vrhu, s najvišom mogućom ocjenom 5.00, našao se Napulj, koji je preuzeo titulu svjetske gastronomske prijestolnice od prošlogodišnjeg pobjednika, Rima.

Napulj, smješten u srcu regije Kampanije – također proglašene najboljom regijom za hranu – već desetljećima privlači ljubitelje kulinarske tradicije. Ove godine njegov značaj dodatno je potvrđen impresivnim rangom na listi, gdje su se među deset najboljih našli i drugi talijanski gradovi poput Milana, Bologne, Firence, Rima i Torina. Od međunarodnih destinacija, u vrhu su i Mumbai, Pariz, Beč te Osaka.

Napuljska kuhinja – priča o tradiciji i inovaciji
Napulj se proslavio kao rodno mjesto pizze, a lokalni specijaliteti poput Pizza Napoletana, Margherite, marinare i fritta pizze osvojili su svijet. Među njima se ističe i pizza montanara, jedinstveno prženo tijesto nadjeveno marinara umakom, sirom i bosiljkom, koje se nakratko zapeče u pećnici.

No, Napulj nije samo grad pizze – ovdje se njeguju i druge kulinarske delicije. Tradicionalna tjestenina, poput spaghetti alle vongole, nezaobilazna je na talijanskim blagdanskim stolovima, dok slastice poput pastiere i zeppola osvajaju ljubitelje slatkog diljem svijeta.

Ovo je još jedno priznanje talijanskoj kuhinji, koja iz godine u godinu dominira svjetskim kulinarskim scenama. Napulj je dokaz da kvaliteta, tradicija i inovacija mogu stvoriti savršenu gastronomsku harmoniju.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Vinski trendovi 2025: Novo doba u vinskom svijetu

Što nas čeka? Lagana vina, održivost i povratak provjerenim...

Premijera Mladih Malvazija: Vinistrin 13. En Primeur u Zagrebu

Oko 70 istarskih vinara 10. veljače u hotelu Esplanade...

Bečki Würstelstand: Srce ulične kulture koje je osvojilo UNESCO

Ikonični kiosci s kobasicima postali su simbol bečkog duha...

GORAN VRABEC:”Ljuto nije kazna, već pojačivač okusa svakom jelu”

Goran Vrabec, mladi poljoprivrednik i osnivač brenda "Volim ljuto",...