Weekend Food Festival okuplja najbolje što Hrvatska i regija nude i promovira svjetsku izvrsnost
Jedinstveni gastronomski događaj – treći Weekend Food Festival – započeo je u staroj rovinjskoj Tvornici duhana. Regija koja predvodi trendove i kulinarske inovacije, istovremeno čuvajući tradiciju i autohtone okuse, tako je ponovno okupila vrhunske chefove, najpoznatije kulinarske talente, ali i mlade nade te predstavnike industrije gastronomije i ugostiteljstva, koji će tijekom dva dana kroz sadržajan program istaknuti važnost gastro i eno scene kroz panel diskusije, predavanja, showcooking radionice i masterclassove. Ovogodišnje izdanje donosi i novitete, poput Weekend Food Marketa, koji svim posjetiteljima nudi raznoliku gastronomsku ponudu lepezu od lokalnih do internacionalnih specijaliteta.
Festival su otvorili su direktori Tomo Ricov i Boris Kovaček koji su okupljenima predstavili ovogodišnji program i novitete. “Ove godine smo okupili najbolje što Hrvatska i regije nudi. Okrenuli smo se sebi sa željom da promoviramo lokalne namirnice, lokalne ljudi i svjetsku izvrsnost. Naravno, tu su brojni domaći predavači, vrhunski chefovi, jer važno je pokazati što stvarno imamo, čime se možemo pohvaliti, što možemo dati svijetu i zbog čega bi svi trebali doći u Rovinj, Istru i Hrvatsku, poručio je Boris Kovaček. “Weekend Food Festival postao je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje hrane, istinska poslastica za nepce i dušu. Ove godine je naglasak na lokalnoj gastronomiji i predstavljanju svjetski priznatih kulinarskih talenata. Time potvrđujemo posvećenost promicanju kulinarstva u regiji kroz paralelna predavanja, panele, masterclassove, showcooking radionice, ali i fantastičan zabavni program” poručio je Tomo Ricov.
Prvi festivalski dan započeo je panelom “Je li se mučenje isplatilo?” na kojem su se okupili Matija Bogdan, izvršni chef Aminess Hotels & Resorts, Ante Udovičić, restoran Lemongarden, i moderator Mate Janković iz restorana SOL. Publika je uživala u opuštenoj atmosferi i iskrenim iskustvima hrvatskih chefova koji imaju najveći broj odrađenih sati i godina stažiranja u renomiranim svjetskim restoranima.
“Ne bih rekao da je to mučenje, jer ako voliš ovaj posao, onda se i žrtvuješ. Svake godine idem na stažiranje, spustim svoj ego, odlazim po novo iskustvo s ogromnom željom za znanjem. Ono što sam osjetio na stažiranju u renomiranim restoranima još nisam doživio u hrvatskim kuhinjama, a to je ponos prema poslu. Radiš od jutra do mraka, ali osjećaš ponos što imaš priliku raditi u takvim kuhinjama, s tim chefovima i tada se sve isplati”, rekao je Matija Bogdan, a s njim se složio i Udovičić. “Više sam naučio u nekoliko godina stažiranja, nego ikada do tada”, rekao je Ante Udovičić koji je na prvo stažiranje krenuo s 36 godina, kada je već bio izgrađeni kuhar. Iskustvo koje je stekao ne bi mijenjao, a priznao je i kako je morao ostaviti ego sa strane i biti dio kolektiva. “Radiš od sedam ujutro i ideš doma oko dva ujutro, tek kad sve očistiš. Na stažiranju vlada vojnička stega, moraš biti uredan i čist, slušati i raditi. Žrtvuješ se, ali isplati se jer je to ulog u sebe” zaključio je Udovičić.
Današnji program donosi i inspirativne nastupe kao što je onaj Alejandra Serrana, španjolskog chefa i vlasnika istoimenog restorana, inspirativan panel “Svi su nam rekli da ćemo propasti, ipak, sve bismo ponovili“, na koji dolaze ugledni chefovi poput vlasnika i chefa Zijavice Stivena Vunića, chefice Sopala Katarine Vrenc, chefa i vlasnika konobe Campanelo Mate Sučića te Hells Kitchen sous chef i ex KUT Ivana Bekavac,kao i panel “Dvadeset godina na vrhu” na kojemu će vlasnik Boškinca Boris Šuljić, vlasnica Plavog podruma Daniela Kramarić, chef Dvora Hrvoje Zirojević i vlasnik i chef restorana Monte Danijel Đekić govoriti o tajnama trajanja i dugovječnosti na gastronomskoj sceni. Jednako atraktivno će biti i sutra, kada program započinje panelom “Koncept izvrsnosti – Može li chef konstantno biti originalan i kreativan?” na kojem će sudjelovati Paul Ivić iz restorana Tian u Beču, Leonardo Fonseca, bivši chef Hiše Franko i Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre i chef restorana Cap Aureo. Raspravljat će se o temama poput fenomena Boogie Laba, specifičnostima slovenske i beogradske gastro scene, ali o profitabilnosti fine dining restorana.
Posebnost i novitet ovogodišnjeg Festivala je i Weekend Food Market, koji nudi bogatu gastronomsku ponudu, otvoren je i besplatan za sve posjetitelje od 10 sati do ponoći te će ostati otvoren i u nedjelju od 10 do 17 sati. Također, Weekend Food Market je mjesto na kojem će se održavati zabavni dio programa u kojemu će danas nastupiti istarska legenda Alen Vitasović, a sutra legendarni Neno Belan.
Sve informacije o festivalu dostupne su na službenim stranicama Weekend Food Festivala i u aplikaciji MY.Weekend powered by Good-to-go koja nudi mogućnost sastavljanja personaliziranog rasporeda događanja i prijavljivanja za sudjelovanje na masterclassovima. Sve novosti o Weekend Food Festivalu možete pratiti i na službenim FB i IG kanalima.