Inovacija u svijetu napitaka: Znanstvenici razvili ultrazvučnu kavu

Nova tehnologija pripreme kave koristi ultrazvučne valove za bolju ekstrakciju okusa, bržu pripremu i očuvanje hranjivih tvari

Istraživački timovi postigli su značajan napredak u tehnologiji pripreme kave razvojem ultrazvučne metode. Ovaj inovativni pristup koristi ultrazvučne valove za ekstrakciju okusa iz kave, pružajući jedinstvene prednosti u usporedbi s tradicionalnim metodama.

Za razliku od klasičnih tehnika, gdje se aroma kave oslobađa putem topline i pritiska, ultrazvučna kava koristi visokofrekventne zvučne valove za proces ekstrakcije. Ovaj proces omogućuje precizniju kontrolu nad okusom i intenzitetom napitka, smanjujući istovremeno vrijeme potrebno za pripremu.

Prednosti ultrazvučne kave uključuju bržu pripremu, bolju konzistentnost okusa i smanjenje otpada. Osim toga, istraživanja pokazuju da ova metoda može sačuvati više hranjivih tvari iz zrna kave, što može pozitivno utjecati na zdravstvene benefite konzumacije kave.

Ljubitelji kave diljem svijeta cijene cold brew zbog blagog i pomalo gorkastog okusa, ali tradicionalna priprema zahtjeva strpljenje – obično između 12 i 24 sata. No, nova tehnologija mogla bi znatno skratiti čekanje. Istraživači sa Sveučilišta New South Wales (UNSW) u Sydneyu razvili su način za pripremu hladnog napitka za samo jednu do tri minute. Ovo je nedavno predstavljeno u časopisu “Ultrasonics Sonochemistry”.

Nova metoda koristi ultrazvučne valove za ubrzavanje procesa kuhanja. Fenomen akustične kavitacije stvara mjehuriće koji ispuštaju mikro-mlaznice kada se skupe. Oni prodiru i razbijaju zrna kave, što pojačava ekstrakciju arome i okusa. Francisco Trujillo, istraživač s UNSW-a i koautor studije, objašnjava proces: “Kada se akustični mjehurići skupe u blizini mljevene kave, stvaraju mikro-mlazeve s dovoljnom snagom da prodru i razbiju zrna kave – intenzivirajući ekstrakciju kave. miris i okus kave.”

Za ljubitelje kave koji ulažu puno vremena i truda u pripremu svog omiljenog napitka s kofeinom, ova tehnika pripreme hladne napitke mogla bi biti značajno olakšanje. Inženjeri UNSW-a preinačili su postojeći aparat za espresso kako bi uključili ultrazvučni pretvarač za isporuku ultrazvučnih impulsa. To drastično skraćuje vrijeme kuhanja s 12 na 24 sata na nešto manje od tri minute.

Ova inovativna metoda ne samo da nudi bržu pripremu, već i čuva cijenjene kvalitete hladnog napitka. Rezultat je kava koja ima manje gorak okus od tradicionalno kuhane kave, a nudi puniji okus. “Ne postoji ništa slično”, rekao je Trujillo za New Scientist. “Okus je dobar, miris je lijep i manje je gorak od običnog espressa. I ima kiselost koja se ljudima sviđa. Sada je to moj omiljeni način ispijanja kave.”

U sklopu daljnjeg razvoja ultrazvučne tehnologije za pripremu kave, istraživači sa Sveučilišta New South Wales pozvali su predstavnike Queensland Alliance for Agriculture and Food Innovation. Testirane su različite konfiguracije nove metode, a dobivena kava sveobuhvatno je testirana na intenzitet, teksturu, okus i naknadni okus.

Rezultati ovih testova bili su razotkrivajući. Jednominutni espresso pripremljen metodom uz pomoć ultrazvuka dobio je slične ocjene kao i tipična 24-satna hladna kava u smislu intenziteta okusa. Međutim, postalo je očito da kratko vrijeme ekstrakcije možda nije bilo dovoljno za potpunu ekstrakciju optimalnih aroma i okusa.

Trominutna verzija, također napravljena ultrazvukom, izvedena je usporediva s tradicionalnim hladnim napitkom u smislu intenziteta. Međutim, okus je ocijenjen kao gorčiji.

Ova revolucionarna tehnologija ima potencijal transformirati način na koji konzumiramo kavu, donoseći na tržište napitak koji je bogatiji okusom, zdraviji i ekološki održiviji.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Hrvati petkom ne odustaju od pizze, a u Miamiju se jede ona od 12.000 $

Boltovo istraživanje otkriva navike ljubitelja brze hrane - dok...

PIK šunka osigurava više od 57 milijuna pizza godišnje

Povodom Svjetskog dana pizze, PIK Vrbovec ponosno ističe nevjerojatne...

Dorina Love Notes – Slatki trenuci ljubavi u svakom zalogaju

Mali znak pažnje i osmijeh u trokutastom pakiranju -...

Split postaje središte vrhunske gastronomske edukacije!

Oliva Allegra pokreće ambicioznu investiciju i izlazi na međunarodnu...