Marenda, revitalizirajući podnevni zalogaj, tradicija je koju mnogi u hrvatskoj Dalmaciji njeguju i danas
Da nima marende ne bi svita bilo! Marendiranje je neizostavan dio života u Dalmaciji, usporediv s engleskom tradicijom popodnevnog čaja. Ono simbolizira tradiciju, zajedništvo i radost, te je prisutno na svakom koraku Mediterana – kod kuće, na poslu ili u prirodi. Važno je naglasiti da marendiranje nije obaveza, već esencija hedonističkog načina života koji se njeguje u središnjoj Dalmaciji stoljećima.
Marenda, revitalizirajući podnevni zalogaj, tradicija je koju mnogi u hrvatskoj Dalmaciji njeguju i danas.
Turistički dužnosnici u zemlji stvaraju brend kako bi posjetitelje upoznali s karakterističnom lokalnom kulinarskom baštinom regije. Do kraja godine organizirat će šest gastronomskih događanja, a prva marenda bit će održana danas u Šibeniku.
Marenda je sve o izdašnim jelima vrijednim žlice koja griju i hrane tijelo. Na današnjem jelovniku bilo je 300 porcija brudeta s tri vrste ribe i teletina s bižima (graškom). Nije slučajno što se manifestacija posvećena jelu radnika i radnika održala na povijesnoj šibenskoj zelenoj tržnici – trbuhu grada. Ovdje se prodaje samo domaća roba.
Šibenska kulinarska razglednica lako bi se mogla proširiti i izvan regije.
Sljedeća marenda na rasporedu je prvog vikenda lipnja u Rogoznici.
Prošle godine Croatia Airlines je putnicima na svim svojim letovima tijekom travnja ponudio marendu kako bi podigao svijest i pružio putnicima dalmatinsko iskustvo.
Bilo da je rano jutro, podne ili kasno popodne, ne propustite priliku za marendu ako se nađete u Srednjoj Dalmaciji!