Gala večera s dvjema Michelinovim zvjezdicama za 100. obljetnicu hotela Esplanade

Gala večera za pamćenje u srcu Zagreba

U utorak, 12. lipnja 2025., restoran Zinfandel’s hotela Esplanade u Zagrebu bio je domaćin iznimne gala večere kojom je obilježena 100. obljetnica ove legendarne hotelske institucije. Gala večera je bila vrhunski gastronomski događaj, organiziran u suradnji s udrugom Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska, a glavna zvijezda bio je James Knappett – chef restorana Kitchen Table iz Londona, nositelj dviju Michelinovih zvjezdica.

Kulinarska čarolija u osam sljedova

Chef James Knappett, zajedno s cheficom Anom Grgić Tomić i timovima kuhara, pripremio je izvanredno iskustvo za sve uzvanike. Gala večera sadržavala je osam pomno osmišljenih sljedova, u kojima su se lokalne sezonske namirnice pretvarale u sofisticirana jela puna harmonije, kreativnosti i umjetničkog izraza. Svaki tanjur donosio je jedinstvenu priču – od kamenica s japanskim peršinom i jalapeñom do jagoda s bazgom i crnim paprom.

Vrhunski vinski paring i hrvatska vinska scena

Uz svako jelo poslužena su vina iz poznatih hrvatskih vinarija poput Jagunić, Stina, Markus, Matošević i Krauthaker. Vinski paring kreirao je Mario Bednjanec, glavni sommelier londonskog restorana Gymkhana, čime je dodatno naglašena kvaliteta i snaga domaće vinske scene.

Oda tradiciji, izvrsnosti i gostoljubivosti

Cijela večer bila je mnogo više od gastronomske priredbe – bila je to posveta stoljetnoj tradiciji hotela Esplanade i njegovoj ulozi u razvoju hrvatske ugostiteljske i kulinarske scene. Uz eleganciju prostora i vrhunsku organizaciju, gala večera pokazala je kako se kvaliteta, inovacija i gostoprimstvo njeguju kroz generacije.

O chefu Jamesu Knappettu

James Knappett svoju je kulinarsku karijeru gradio uz vodeća imena svjetske gastronomije – Ferrana Adrià, Renéa Redzepija i Thomasa Kellera. Njegova strast prema kuhanju započela je u mladosti, a danas stoji iza jednog od najcjenjenijih restorana u Londonu, Kitchen Table**, s dvije Michelinove zvjezdice.

O udruzi Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska

Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska dio je prestižne međunarodne udruge koja okuplja vrhunske kuhare, sommelierje, ugostitelje i ljubitelje gastronomije. Udruga promiče kulinarsku izvrsnost i gastronomsku kulturu, a gala večera u Esplanadi jedno je od njenih najznačajnijih događanja u Hrvatskoj.

Esplanade Zagreb – stotinu godina luksuza i elegancije

Hotel Esplanade Zagreb otvoren je 1925. godine za putnike Orient Expressa. Tijekom desetljeća postao je simbol elegancije, luksuza i vrhunske usluge. Kroz povijest je ugostio brojne slavne ličnosti, a danas slavi 100 godina postojanja kao jedan od najprepoznatljivijih hotela u regiji.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Valamar ostvaruje rast poslovanja u skladu sa strateškim ciljevima

Poreč, 23. listopada 2025. – Prema objavljenim rezultatima za...

Raise the Bar Youth: Program koji učenicima otvara vrata uspješne karijere u turizmu i ugostiteljstvu

Zagreb, 21. listopada 2025. – Sve srednje turističke i...

Splitski restoran Mokosh među najboljim svjetskim projektima dizajna interijera

Veliko priznanje hrvatskom dizajnu Restoran Mokosh iz Splita uvršten je...

Šibenik domaćin ključnog skupa stručnjaka kamping industrije

Šibenik će od 27. do 29. listopada biti središte...