Sarajevski ćevap službeno zaštićen kao autohtoni brend

Od sada se Sarajevski ćevap može praviti samo u Sarajevu, a započela je i procedura zaštite sarajevskog somuna, čime se jača gastronomski i turistički potencijal glavnog grada BiH

Sarajevski ćevap postao je službeno zaštićen kao autohtoni bosanskohercegovački proizvod, čime se dodatno potvrđuje njegova jedinstvenost i važnost u kulinarskoj tradiciji Sarajeva. Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, potvrdila je završetak postupka zaštite ovog proizvoda s posebnim geografskim podrijetlom, kojeg je prije dvije godine pokrenula Gradska uprava.

“Ova zaštita znači da Sarajevski ćevap više neće moći biti proizveden nigdje drugdje osim u Sarajevu, čime osiguravamo autentičnost ovog poznatog specijaliteta”, izjavila je Karić. Najavila je i početak slične procedure za zaštitu sarajevskog somuna, karakterističnog dodatka ćevapima, koji se ističe posebnim okusom i teksturom zahvaljujući orijentalnom začinu ćurekotu.

Pored zaštite na državnoj razini, planira se i brendiranje Sarajevskog ćevapa na tržištu Europske unije. Courtney Chubb, voditeljica ureda Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za BiH, naglasila je kako ova zaštita dodatno prepoznaje Sarajevski ćevap kao jedinstveni proizvod, te sprječava njegove imitacije širom svijeta.

“Zaštita Sarajevskog ćevapa ne samo da potvrđuje njegovu autentičnost, već pruža dodatne mogućnosti našim ćevabdžijama za izvoz na tržište EU”, dodao je ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemil Hajrić.

Uz Sarajevski ćevap, ranije je sličnu proceduru prošao i livanjski sir, čime se otvara put za plasman ovih proizvoda na europska tržišta. Zaštita ovih tradicionalnih proizvoda predstavlja važan korak u očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine i jačanju turističke ponude zemlje.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a...

PIK Vrbovec – Nacionalna oznaka izvrsnosti za svježe svinjsko meso!

Svježe meso PIK Vrbovca od sada nosi prestižnu oznaku...

Sveti Ivan Zelina ponosni laureat na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Grad osvojio prestižnu nagradu Turističke prizme na regionalnoj konferenciji...

DAVOR GAŠPAR – Pionir uzgoja tartufa u Hrvatskoj:”Tartufi ne poznaju granice, samo pravu klimu, tlo s kalcijem i vlagu”

Diplomirani inženjer šumarstva Davor Gašpar jedini je registrirani proizvođač...