Sanja Penić:”Rosa Spread džem prenosi svu ljepotu ruže”

Sanja Penić, vlasnica OPG Rosa Petalis, otkriva kako je njen specifičan namaz od ruže osvojio “Oskara hrane” na prestižnom Great Taste Awardu, donoseći jedinstvene okuse iz Klisa, malog mjesta u lipičkom zaleđu. U razgovoru dijeli inspiraciju iza proizvodnje, tradicionalne tehnike i planove za budućnost.

RAZGOVARALA: PAULINA MLINARIĆ

Čestitamo na osvojenoj zvjezdici na prestižnom natjecanju Great Taste Awarda u Londonu za vaš Rosa Spread, džem od ruža. Možete li nam reći kako ste došli na ideju proizvoditi prehrambene proizvode od ruža? Što vas je inspiriralo?
Zahvaljujem na čestitci i na interesu za naš rad, iako smo još uvijek mali proizvođači. Prije nekoliko godina počela sam uzgajati ruže i s vremenom se njihov broj povećavao. Bilo mi je žao vidjeti da latice propadaju, pa sam, kao poduzetnica s 30 godina iskustva u ICT-u, tražila način da ih iskoristim. Pronašla sam recepte za izradu džema, a inspiraciju sam dobila i posjetom Grasseu u Francuskoj, gdje sam isprobala lokalne proizvode. Tako je i započela moja priča.

Vaš nagrađivani džem od ruže izrađen je od specifične vrste ruža. Možete li nam reći koja je to vrsta i zašto je upravo ona odabrana za proizvodnju jestivih proizvoda?
Naš džem izrađujemo od dvije vrste ruža: damašćanskih i centifolia. Ove ruže su poznate po svom intenzivnom mirisu i bogatstvu eteričnih ulja u laticama. Damašćanske ruže najčešće se uzgajaju u Bugarskoj, dok se centifolia više koristi u Francuskoj.

Spomenuli ste da vam je Francuska bila uzor u proizvodnji proizvoda od ruža. Kako ste implementirali francuske tehnike u vašoj proizvodnji i koje su glavne razlike u pristupu?
U istraživanjima sam naišla na kuharicu džemova poznate francuske slastičarke Christine Ferber. Nakon što sam isprobala nekoliko njenih recepata, shvatila sam da su njeni džemovi drugačiji od onih na koje smo navikli. Proces pripreme je dulji i fokusira se na manje količine, a ključno pravilo je kuhanje u bakrenim posudama (small batch artisan jam maker), što doprinosi kvaliteti.

Vaši proizvodi se izrađuju s pomoću specifičnih tehnika. Koja je tehnika ključna u proizvodnji džema od ruža i zašto je upravo bakar važan za preradu proizvoda od ruža?
Tradicionalno, naše bake su kuhale džemove u bakrenim posudama. Bakar se brže i ravnomjernije zagrijava, čime se skraćuje vrijeme kuhanja. Osim toga, djeluje baktericidno i sprječava oksidaciju voća i latica, što pomaže očuvanju boje.

Rosa Spread je specifičan proizvod, izuzetno mirisan i aromatičan. Na koji način predlažete da se konzumira ovaj džem, budući da ste spomenuli kako nije namijenjen za palačinke ili kruh?
Preporučujem konzumaciju džema kao preljev na sladoledu, uz fino pecivo, ili ga možete dodati u jogurt ili koristiti kao preljev za biskvite. Granice su samo mašta i kreativnost.

Možete li nam otkriti koje su ključne sastojke nagrađivanog džema od ruža i koliko latica ruža je potrebno za izradu jednog takvog džema?
Naši sastojci su tradicionalni i nepromijenjeni: latice ruža, šećer (preferiramo šećer od trske), kiselina, agar i voda. Ova kombinacija osigurava autentičan okus i kvalitetu.

Koliko traje cvjetnjak ruža koje koristite za proizvodnju i kada je vrijeme berbe latica? Koliko hektara i vrsta ruža imate na vašem imanju?
Trenutno imamo oko 300 ruža na otprilike 1000 m2. Ove vrste ruža cvatu od sredine svibnja do kraja lipnja, što je idealno vrijeme za berbu latica.

Vaš proizvod bio je među 5584 delicije na natjecanju Great Taste Awarda. Što mislite, što je žiriju najviše privuklo pažnju kod vašeg proizvoda i osiguralo vam nagradu?
Nastojali smo u našem džemu prenijeti svu ljepotu ruže — boju i miris. Vjerujem da je to ono što je žiriju bilo posebno privlačno i što je pridonijelo osvajaju nagrade.

Pored džema od ruža, što sve još nudite u svom asortimanu proizvoda? Kako preporučujete konzumirati prah od ruža i ušećerene latice, koji su također vrlo specifični proizvodi?
Osim džema, nudimo i ušećerene latice, koje se mogu koristiti za dekoraciju torti i kolača, kao i prah od ruža, koji može poslužiti za bojanje krema ili kao dodatak smoothie-ima.

Postojite kao OPG tri godine, od čega ste jednu na tržištu. Možete li podijeliti kako je izgledao put od osnivanja do sada? Koji su vam bili najveći izazovi, a koja postignuća najznačajnija?
Nije tajna da je administracija vrlo zahtjevna, posebno kada se radi o proizvodnji prehrambenih proizvoda. Moramo se pridržavati svih propisa, bez obzira na veličinu poslovanja. S obzirom na moje iskustvo s vlastitim d.o.o. od 30 godina, možda se malo lakše snalazimo u ispunjavanju svih zahtjeva, ali je izazovno.

Zanima nas cijeli tijek proizvodnje jestivih ruža, od cvjetnjaka do gotovog proizvoda. Možete li nam ukratko objasniti taj proces?
Ovako u par riječi proces ne izgleda zahtjevno. Posadite i uzgajate ruže, brinete o njima, berete latice i pripremate ih za kuhanje. Zatim slijedi samo kuhanje i konzerviranje.

Iako je vaš OPG registriran u Zagrebu, imanje se nalazi u Klisi pokraj Lipika. Kako ste odabrali ovu lokaciju za svoje poslovanje i kako ona doprinosi kvaliteti vaših proizvoda?
Naš OPG smo preselili u Klisu kako bismo olakšali proizvodnju i komunikaciju s administracijom. Istražujemo koje su vrste ruža najbolje za uzgoj u ovom podneblju i tlu, kako bismo poboljšali kvalitetu naših proizvoda.

Vaš tim je ključan za uspjeh OPG-a. Koliko ljudi je uključeno u proizvodnju i koja su njihova područja odgovornosti?
Tim čine moja kćer Ana Orešković, njezin suprug Miro i ja, što predstavlja pravo obiteljsko gospodarstvo. Kćerka i Miro preuzeli su prodaju, dok ja vodim proizvodnju.

Gdje čitatelji mogu kupiti vaše proizvode? Postoji li mogućnost online kupnje ili planirate proširiti dostupnost svojih proizvoda?
Trenutno smo orijentirani na sajmove dok ne povećamo proizvodne količine. Online prodaju imamo preko platforme Plodovi.hr, a planiramo se fokusirati i na manje dućane koji prodaju hrvatske proizvode.

Imate li planove za širenje asortimana ili nove proizvode u budućnosti? Možemo li očekivati nešto novo od OPG-a Rosa Petalis?
Planiramo proširiti naš ružičnjak i usavršiti proizvodnju postojećih proizvoda, a u budućnosti razmatramo i mogućnost novih proizvoda.

Podijeli

Newsletter

spot_img

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Otvoren prvi Pullman hotel u Hrvatskoj na atraktivnoj lokaciji City Islanda

Pullman Hotels & Resorts, prestižni brend u okviru globalne...

Šokantna čokoladna revolucija: Zotter ubacio svinjsku krv i čvarke u novi hit!

Zotterova "Sautanz Specktakel" šokira i oduševljava kombinacijom čvaraka, svinjske...

Motovun u znaku vina: Teran Wine & Walk privukao brojne posjetitelje

Prošle subote, Motovun je po treći put ugostio jednu...