Kruh je glavna hrana još od prapovijesti, proizvodila se u različitim oblicima koristeći različite sastojke i metode diljem svijeta. Iako kruh ima svojih varijacija osnovni recept, barem za naše područje, a to su sastojci brašno, voda, sol i kvasac. Sve to možete pronaći u već gotovoj Di-go mješavini za mediteranski kruh i pizzu!
RECENZIJA: INES KOLUNDŽIĆ
Iako se dizani kruh izvorno oslanjao na spontanu fermentaciju koju su primjenjivale i naše bake i prabake, pekari su kroz vrijeme naučili proizvesti fermentaciju s kvascem i tako cijeli proces učinili još lakšim.
Miris kruha i topli zalogaji istoga je nešto što bi s vremena na vrijeme željeli imati i u vlastitom domu. Za izradu kruha je potrebno izdvojiti vrijeme kojeg je danas, ponekad, teško pronaći. Stoga je Di-go svojim gotovim mješavinama za izradu kruha odlučio olakšati i ubrzati cijeli proces.
U listopadu se tijekom cijelog mjeseca obilježavaju Dani kruha, pa sam odlučila isprobati jednu od tri gotovih mješavina za kruh. Isprobala sam gotovu Di-go mješavinu za mediteranski kruh i pizzu. U pakiranju ćete dobiti jedan instant kvasac i mješavinu brašna, a na poleđini proizvoda ćete pronaći upute za izradu.
Sastojci proizvoda su korektni i bez suvišnih dodataka: brašno pšenično T-550, kiselo tijesto pšenično (durum), krumpirove pahuljice, gluten (pšenica), jodirana sol, inaktivni kvasac, acerola u prahu.
Recept:
• PRIPREMA
U posudu staviti 400 g Mješavine za mediteranski kruh i 7 g di-go suhog kvasca te promiješati.
Dodati 380 g tople vode i miješati kuhačom (ili mikserom sa spiralnim nastavcima) oko 2 minute.
U nauljeni kalup staviti tijesto i premazati uljem (dodati posip po želji).
Ostaviti pokriveno na toplom mjestu 25 – 35 min.
Kalup staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 210 – 220 °C (oba grijača) na donju razinu.
Peći 35 – 45 minuta.
Pečeni kruh izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
• REZULTAT I DOJMOVI
Ovo je prvi puta da koristim neku gotovu mješavinu za izradu kruha, dosad sam pravila kruh od kiselog tijesta (ne svaki put uspješno) i od klasičnog tijesta. Ono što na prvu mogu reći je da ova mješavina znatno ubrzava cijeli proces. Kruh sam pekla na 220 °C 35 min, dizanje je trajalo 30-ak minuta i početna priprema oko 2 minute.
Upute su vrlo jednostavne i lako shvatljive.
Također veliki je plus što se mješavina ne mora koristiti samo za kruh, već i kao tijesto za pizzu, focacciu ili nekakve pogačice.
Na kruh se mogu dodati razne sjemenke te tako dodati još malo okusa i teksture, ja sam dodala sjemenke sezama koje su se odlično uklopile okusom, ali i izgledom.
Okus kruha je dobar, izvana imate hrskavu koricu dok je unutrašnjost iznimno mekana čak i sljedeći dan.
Osobno volim pripremati kruh i volim cijeli taj proces koji stoji iza njega ma koliko god dugo trajao jer vjerujem da se isplati, no isto tako znam da to ne vrijedi za svakoga što je sasvim normalno i u redu.
Ovaj proizvod je odličan za one koje nemaju i/ili ne žele potrošiti puno vremena za izradu kruha te za one koji bi se željeli okušati ali ne znaju kako početi.
Dobar tek!
Za više kulinarskih ideja i inspiracija, posjetite moj profil Foodilica na Instagramu i TikToku. Dobar tek i uživajte u svakom zalogaju!