Upoznajte povijest, kulturu i umjetnost iza omiljenog japanskog specijaliteta koji je osvojio srca gurmana širom svijeta
Ljubitelji japanske kuhinje širom svijeta obilježavaju 18. lipnja kao Međunarodni dan sushija. Inicijativa za ovaj međunarodni dan potekla je od Amerikanca Chrisa DeMaya 2009. godine. DeMay, koji je tada bio administrator Facebook stranice posvećene sushiju, široko je prepoznat kao pokretač ove ideje.
Izvorni naziv ovog dana, “Daily Sushi”, od 2009. godine postao je Međunarodni dan sushija, koji se svake godine obilježava 18. lipnja. Od prvog obilježavanja, Međunarodni dan sushija bilježi sve veću popularnost, ne samo u online zajednicama i kao Facebook događaj, već i kroz brojne sushi restorane i druge ponuđače. Mnogi od njih koriste ovaj datum kao priliku za marketinške aktivnosti, dodatno popularizirajući sushi kulturu među ljubiteljima ove delicije.
Ono što je započelo kao inicijativa na društvenim mrežama, sada je preraslo u globalni fenomen, okupljajući ljubitelje sushija i japanske kuhinje u proslavi i uživanju u ovoj jedinstvenoj tradiciji.
Sushi se često smatra zdravom hranom, no postoji pogrešna percepcija, posebno izvan Japana, da je njegova suština u ribi. Zapravo tradicionalna japanska kulinarska praksa definira sushi prvenstveno kroz kuhanu i pažljivo oblikovanu rižu. Dok su sastojci poput sirove ribe česti, nisu nužno ključni za sushi.
Međunarodni dan sushija, koji se obilježava 18. lipnja, idealna je prilika za skretanje pozornosti na ovu činjenicu. Ovaj dan potiče ljubitelje japanske kuhinje da istraže raznovrsne alternative sushiju koje ne uključuju ribu, te da cijene bogatstvo i složenost ove kulinarske tradicije. Promicanjem razumijevanja pravog značenja sushija, možemo proširiti njegovu privlačnost i omogućiti uživanje u ovoj zdravoj hrani široj publici.