Pariz 2024: Održiva gastronomija na Olimpijskim igrama

Francuska će tijekom Olimpijskih igara ponuditi inovativne i ekološki osviještene kulinarske specijalitete

Pariz 2024., će postaviti standard u ugostiteljstvu, pripremajući više od 13 milijuna obroka u razdoblju od 15 dana, što je usporedivo s hranjenjem sudionika 10 svjetskih prvenstava. Svaki organizacijski odbor suočava se s izazovom kako učinkovito i optimalno zadovoljiti potrebe svih gledatelja i sudionika.

Posebna pažnja posvećena je uvođenju više lokalnih specijaliteta i jela od povrća, u skladu s francuskom tradicijom kulinarskih užitaka. No, s obzirom na velike klimatske i ekološke izazove, Pariz 2024. prepoznaje operativne, kulturne i ekološke izazove pripreme obroka za sve sudionike.

Kao dio svojih nastojanja, Pariz 2024. predstavio je “Viziju hrane” koja promovira održivu hranu i jela kombinirana s kreativnošću. Cilj je iskoristiti ovu priliku kako bi se demonstrirala i inspirirala nova vrsta gastronomije na sportskim događajima, usredotočena na ekološku odgovornost i inovaciju. U zemlji kulinarskih užitaka, velika su očekivanja da će se poslužiti vrhunske delicije koje reflektiraju francusku kuhinju i održivost.

Na prehrambenoj viziji za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu okupilo je 120 organizacija i 200 sportaša da definiraju svoju viziju i očekivanja od Igara, već i da unesu svoju stručnost u postavljanju ciljeva koji su ambiciozni, ostvarivi i praktični. Cilj ove inicijative je usmjeriti sve partnere, organizacije i buduće pružatelje usluga na Olimpijskim igrama prema zajedničkom cilju odgovornog prehranjivanja javnosti.

Ova kolektivna vizija naglašava važnost održivih prehrambenih praksi, promocije lokalnih specijaliteta i povrtnih jela, te reflektira visoku kulinarsku tradiciju Francuske. Pariz 2024. ima ambiciju demonstrirati novu vrstu gastronomije koja kombinira ekološku odgovornost i kulinarsku inovaciju, prilagođavajući se velikim klimatskim i ekološkim izazovima.

Pariz predstavlja nove standarde ekološke i društvene odgovornosti u usporedbi s prethodnim Olimpijskim igrama, podijelivši šest glavnih obveza na 60 specifičnih pod-obveza za svaki tip proizvoda ili usluge. Među tim ciljevima su osiguravanje 100 % mesnih proizvoda, mliječnih proizvoda, ribe i jaja slobodnog uzgoja dolazi iz održivih izvora unutar Francuske.

Ova strategija reflektira povećane ekološke i društvene ambicije Pariza 2024., usmjerene na promicanje održivosti i podržavanje lokalnih proizvođača. Svaka pod.obveza detaljno definira konkretne korake za postizanje tih ciljeva i usluga koje se nude tijekom igara biti u skladu s najvišim standardima održivosti.

Na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, sportaši će uglavnom objedovati u Olimpijskom selu, koje će se pretvoriti u najveći restoran na svijetu. Ovdje će biti ponuđena jela iz širokog spektra međunarodnih kuhinja kako bi se zadovoljile prehrambene potrebe i kulturne navike 15 000 sportaša iz 208 regija i nacija.

Volonteri će imati priliku uživati u izdašnim obrocima pripremljenim uglavnom od lokalnih i sezonskih proizvoda, dok dijele prijateljske trenutke. Gledatelji u Parizu, Marseilleu i Lyonu moći će uživati u raznim sendvičima koje pripremaju kuhari koristeći proizvode iz francuskih regija.

Bez obzira na to gdje jedete, zajednički nazivnik svih obroka bit će zdrava, kulinarski i kreativno pripremljena hrana, s naglaskom na biljne opcije. Domaći proizvodi i jela bit će ponuđeni po pristupačnim cijenama kako bi svatko mogao bezbrižno uživati u gastronomskim užicima i slaviti emocije Olimpijskih igara.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Sudjelujte na 6. CROSPIRIT-u: Prijavite Svoje Rakije, Likere i Ginove

Međunarodno ocjenjivanje vrhunskih pića održava se od 2019. godine,...

Vikend u znaku egzotičnog voća: Najveći festival u Hrvatskoj stiže u Gornju Bistru

Gornja Bistra 14. i 15. rujna 2024. postaje središte...

Tjedan Posvećen Tuni u Poreču: TunIstra-Offshore World Challenge 2024.

Poreč je domaćin prestižnog međunarodnog turnira u lovu na...