KUGLOF S KAVOM – SAVRŠENI BLAGDANSKI SPOJ TRADICIJE I OKUSA

Kao ljubiteljica blagdanske atmosfere, nisam mogla odoljeti iskušenju da u vrijeme Adventa pripremim desert koji će spojiti sve ono što volim – miris kave, toplinu doma i bogate okuse. Ovaj kuglof s French Vanilla i rogačem pravi je odraz blagdanskog duha. U Hrvatskoj, Advent nije samo vrijeme čekanja na Božić, već i prilika da uživamo u tradicionalnim delicijama i okruženju koje nas podsjeća na snagu zajedništva. Nadam se da će vam ovi okusi donijeti istu radost koju su meni donijeli dok sam ga pripremala!

RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN

Tijekom Adventa i Božića postajemo prava mala čarobna zemlja sa svojom bogatom kulturnom baštinom i duboko ukorijenjenim tradicijama. Ulice su ukrašene šarenim svjetlima i dekoracijama, a zrak je ispunjen mirisom kuhanog vina i pečenih kolača. Od slikovitih obalnih gradova do snijegom prekrivenih sela, božićno vrijeme u Hrvatskoj je razdoblje za obitelj i bližnje te uživanje u delicijama.

Advent, razdoblje koje vodi do Božića, u Hrvatskoj se duboko poštuje. To nije samo odbrojavanje do Božića, već i vrijeme duhovne pripreme i zajedničkog okupljanja. Adventski vijenci s četiri svijeće, koje simboliziraju nadu, mir, radost i ljubav, česta su pojava u hrvatskim domovima.

Jedno od najistaknutijih događanja, tijekom Adventa u Hrvatskoj, su božićni sajmovi, posebice manifestacija Advent u Zagrebu, koja je više puta proglašena “Najboljim božićnim sajmom u Europi” zbog svoje svečane atmosfere, čarolije i kulturnog bogatstva. Šetajući ulicama možete pronaći ručno rađene ukrase, lokalne rukotvorine te specijalitete poput fritula, kobasica i kuhanog vina. Svake godine grad se pretvara u zimski raj koji privlači lokalne posjetitelje i turiste iz svih dijelova svijeta.

Bilo da ga posjećujete prvi put ili se vraćate po još jedno iskustvo, uvijek postoji nešto novo za otkriti. Božićni sajmovi, kulturni događaji, blagdanska hrana i prekrasni ukrasi zasigurno će vam pružiti nezaboravne uspomene na blagdansku sezonu u glavnom gradu Hrvatske.

Ako ga planirate posjetiti ove godine (u razdoblju od 30. 11. 2024. do 7. 1. 2025.), ne zaboravite provjeriti kalendar događanja jer Zagreb svakim Adventom donosi nove inovacije i iskustva.

Također, tijekom ovih blagdana, podržite hrvatske proizvođače kupnjom njihovih proizvoda jer time radite dobro djelo, ali si osiguravate i krasan poklon za pod bor. Ako ste u potrazi za toplim napitcima za hladne dane, hrvatski brend Steam Coffee zagarantirano će vam omogućiti u uživanju istog.

Steam Coffee je mala tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, specijalizirana u prodaji premium 100 % Arabica specialty kava i mješavine čajeva. Nudi pomno odabrane proizvode za one iskusne, ali i početničke nepce u svijetu kofeinskih napitaka. Za avanturiste, tu su kave s različitim aromama poput Snickersa, Pistacije Marcipana ili French Vanilla, ali i ekskluzivne kave poput Jamaica Blue Mountain (proglašena jednom od najboljih kava na svijetu), Kava Kopi Luwak (zrna kave prolaze kroz probavni trakt životinjice cibetke) te bogate mješavine čajeva poput Merry Cranberry, Santa Berry i Rajski vrt. Njihovi proizvodi trenutačno su dostupni za online narudžbu na stranici Dolac.hr, ali često sudjeluju na različitim sajmovima gdje možete pronaći prekrasno uređen štand – ne možete ih promašiti, samo pratite miris najukusnije kave. Više informacija možete pronaći na njihovoj web stranici, Facebooku i Instagramu.

Uz brojne blagdanske slastice, kolači poput kuglofa zauzimaju posebno mjesto i često se poslužuju uz kavu ili čaj tijekom okupljanja. Za najaromatičniji početak blagdana, isprobajte kuglof od Steam Coffee kave s aromom French Vanilla i rogača. Kuglof je ukusan desert koji kombinira toplinu kave s bogatim biskvitom – savršen je odraz hrvatske gostoljubivosti. Lako ga je pripremiti, a ipak je dovoljno elegantan da bude ukras za blagdanski stol. Vjerujte mi, svi će biti oduševljeni.Steam Coffee kava s aromom French Vanilla savršeno se uklopila u recept. Iako nisam kavopija jer mi kava teško pada na želudac, moram priznati da mi je ova bila ukusna. Bez senzacije kiseline i gorčine koja mi inače ne odgovara, ali vrlo pitka s aromatičnim mirisom. Odlična baza za ledenu kavu i u slasticama kao ovaj kuglof. 

KUGLOF OD KAVE I ROGAČA

• SASTOJCI
smjesa
300 g glatkog brašna
1 paket praška za pecivo
100 g mljevenih badema
2 žlice mljevenog rogača
250 g omekšalog maslaca
250 g smeđeg šećera
par prstohvata soli
5 jaja
150 ml hladne Steam Coffee French Vanilla kave

glazura
šećer u prahu
hladna Steam Coffee French Vanilla kava

• PRIPREMA
Zagrijati pećnicu na 180 °C i maslacem premazati kalup za kuglof.
Pomiješati brašno, prašak za pecivo, mljevene bademe i mljeveni rogač.
U drugoj posudi izmiksati omekšali maslac i smeđi šećer dok se šećer ne rastopi, a smjesa postane prozračna uz postepeno dodavanje jaja.
Dodati mješavinu brašna i hladnu Steam Coffee French Vanilla kavu i dobro sjediniti.
Prebaciti smjesu u kalup, poravnati je i lagano zatresti kalupom da izađu mjehurići zraka.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu 60 minuta.
Ostaviti da se kuglof ohladi pa ga izvaditi iz kalupa.
Preliti glazurom od šećera u prahu i kave – u šećer postepeno dodavati male količine kave dok se ne dobije željena gustoća glazure.
Servirati uz toplu šalicu kave ili čaja.

Dobar tek!

Za više ideja i inspiracija u vezi kuhanja, možete posjetiti moj gastro blog GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Dobar tek i u slast!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a...

PIK Vrbovec – Nacionalna oznaka izvrsnosti za svježe svinjsko meso!

Svježe meso PIK Vrbovca od sada nosi prestižnu oznaku...

Sveti Ivan Zelina ponosni laureat na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Grad osvojio prestižnu nagradu Turističke prizme na regionalnoj konferenciji...

DAVOR GAŠPAR – Pionir uzgoja tartufa u Hrvatskoj:”Tartufi ne poznaju granice, samo pravu klimu, tlo s kalcijem i vlagu”

Diplomirani inženjer šumarstva Davor Gašpar jedini je registrirani proizvođač...