Od egzotične džungle do vlastite čokolade koja spaja edukaciju, zabavu i slatke uspomene
U samom srcu slovenske prijestolnice, Chocolarium Ljubljana otvara vrata najslađem doživljaju i jedinstvenom spoju kulture, edukacije i gastronomije. Prvi slovenski muzej čokolade na više od 1000 m2 vodi posjetitelje na interaktivno putovanje kroz povijest, proizvodnju i tajne čokolade – od tropskih šuma do slasnih delicija koje osvajaju nepca diljem svijeta.

Slatka priča od džungle do čokoladne fontane
Obilazak muzeja započinje u džungli – simboličnoj stazi stabla kakaovca, gdje posjetitelji saznaju kako se kakaovac uzgaja, bere i prerađuje. Informativni film otkriva da čak 70 % svjetske proizvodnje kakaovca dolazi iz Gane i Obale Bjelokosti, dok Ekvador i Indonezija zaokružuju listu najvećih proizvođača.


Jedan od najzavodljivijih dijelova obilaska su čokoladne fontane, koje mame posjetitelje bogatim aromama i raskošnim okusima. Fontane nude različite vrste čokolade – od klasične mliječne, tamne s visokim udjelom kakaa, pa sve do bijele čokolade. Uz degustaciju, posjetitelji mogu isprobati nove okuse i naučiti kako se kvaliteta i sastojci razlikuju između pojedinih vrsta.


“Chocolarium nije samo muzej, već pravo čokoladno putovanje. Željeli smo ponuditi iskustvo koje će uključiti sva osjetila – vid, miris, dodir, okus i sluh. Naša misija je posjetiteljima približiti čokoladu na edukativan, interaktivan i zabavan način”, ističe voditeljica marketinga muzeja, Maja Žitnik Vrhovšek.


Kraljica svih slastica – Bijela čokolada ili slatka varka?
Čokolada je kroz stoljeća imala važnu ulogu u kulturi, gastronomiji i društvu, no nisu sve čokolade jednake. Poseban segment muzejske postave posvećen je vrstama čokolade i njihovom utjecaju na zdravlje.


“Najzdravija je tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, dok mliječna čokolada sadrži više šećera i mlijeka. Bijela čokolada, iako mnogima omiljena, zapravo nije prava čokolada jer ne sadrži kakao masu, već samo kakao maslac, mlijeko u prahu i šećer”, objašnjava Maja Žitnik Vrhovšek.


U muzeju posjetitelji mogu kušati razne vrste čokolade s čak 20 različitih okusa – od klasičnih kombinacija s lješnjacima i voćem, do modernih varijacija s cimetom, morskom soli, papajom, pehtranom ili kavom. Hit su čokolade s visokim udjelom kakaa i neobičnim dodacima, poput tamne čokolade s morskom soli (75 % kakaa), koja je ujedno i najprodavaniji proizvod.


Slastičarska avantura: Napravite svoju čokoladu
Posebna atrakcija muzeja su kreativne radionice u kojima posjetitelji mogu izraditi vlastitu čokoladu. Proces počinje odabirom tamne ili mliječne čokolade, nakon čega se dodaju sastojci poput kokosa, lješnjaka, malina ili limuna. Nakon nekoliko minuta hlađenja, čokolada se pakira i postaje personalizirani suvenir.


“Najljepši dio je kad posjetitelji odlaze s osmijehom i čokoladom koju su sami izradili. To iskustvo ostaje dugo u sjećanju, a upravo je to cilj Chocolariuma – stvoriti čokoladne uspomene”, dodaje voditeljica marketinga, Maja Žitnik Vrhovšek.


Iz Ljubljane se može ponijeti mnogo suvenira, ali nijedan ne miriše, ne topi se u ustima i ne budi osjetila kao čokoladna uspomena iz Ljubljane.
Toboganom u svijet čokolade
Jedna od najatraktivnijih atrakcija muzeja je čokoladni tobogan, jedini takve vrste u Europi, koji simbolično vodi iz džungle u svijet slatkih užitaka. Spust niz tobogan završava u prostoru s čokoladnim fontanama, gdje posjetitelji mogu kušati mliječnu, tamnu i bijelu čokoladu izravno s izvora.


Prešernove kuglice i čokoladni suveniri
Muzejski obilazak završava u trgovini gdje se mogu kupiti ručno rađeni čokoladni proizvodi. Vlasnica muzeja Anjeza Fojkar Bonatelli otkriva da su uz tamnu čokoladu s morskom soli posebno popularne Prešernove kuglice – praline u čast najvećeg slovenskog pjesnika.


“Čokolada je dio kulture, tradicije i slatkog užitka. Naša želja je da posjetitelji odu ne samo s punim rukama slastica, već i s novim znanjem o porijeklu i važnosti čokolade”, ističe vlasnica muzeja čokolade, Anjeza Fojkar Bonatelli.


Za sve generacije
Chocolarium Ljubljana prilagođen je svim generacijama – od najmlađih posjetitelja, koji kroz interaktivne izložbe i radionice uče o kakaovcu, do ljubitelja čokolade željnih novih okusa i znanja. Organizirane grupe, obitelji i školske ekskurzije mogu uživati u posebnim vođenim turama i edukativnim programima.
“Čokolada nas povezuje, uveseljava i podsjeća na jednostavne životne radosti. Zato je Chocolarium mjesto gdje se čokolada ne samo kuša, već i doživljava svim osjetilima”, zaključuje Maja Žitnik Vrhovšek.


Slatki svijet Chocolariuma čeka da ga otkrijete – jer čokolada nije samo slastica, već priča koja se osjeća, kuša i pamti!