U organizaciji METRO-a Hrvatska i Jutarnjeg lista održana je druga konferencija „Hrana bez otpada – put prema održivoj budućnosti Hrvatske“. Cilj konferencije bio je sagledati dosadašnje pomake i definirati konkretne korake u smanjenju otpada od hrane. Na skupu su sudjelovali predstavnici institucija, poslovne zajednice, HoReCa sektora i nevladinih organizacija.
Podrška institucija i naglasak na suradnji
Okupljenima se putem video poruke obratio David Vlajčič, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. U ime Ministarstva govorio je državni tajnik Zdravko Tušek, koji je istaknuo da je bacanje hrane etički, socijalni, gospodarski i ekološki izazov te da Hrvatska ulaže napore u jačanje sustava doniranja hrane i edukaciju građana.



METRO Hrvatska – globalna strategija i lokalna rješenja
METRO na globalnoj razini razvija strategiju smanjenja otpada od hrane kroz napredne sustave predviđanja potražnje. Predsjednik Uprave METRO-a Hrvatska, Tomislav Smolčec, naglasio je da je potrebno zajedničko djelovanje svih dionika kako bi se do 2030. godine prepolovila količina bačene hrane.
Stručna predavanja i paneli
Program konferencije uključivao je prezentacije i panel-rasprave na temu odgovornosti potrošača, izazova mjerenja bačene hrane, inovacija te digitalnih alata u borbi protiv otpada. Među sudionicima su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, METRO-a Hrvatska, Dukata, Fonda za zaštitu okoliša, Nestléa, HAPIH-a, kao i inovatori i chefovi iz restorana Sopal, NEBO i Biovege.


Održiva gastronomija kao inspiracija
Konferencija “Hrana bez otpada” je završila kulinarskim iskustvom koje je pripremila Ana Grgić Tomić, chefica restorana Zinfandel’s, nositelja zelene MICHELIN zvjezdice. Poseban naglasak stavljen je na Food Waste menu i korištenje plavog raka, čime se povezala održivost i vrhunska gastronomija.