Burger Festival Zadar: Vrhunac gastronomske regije

Ekipa s Burger Festivala još jednom pokazala kako razveseliti, ugoditi i učiniti da se poželite čim prije vratiti

Čim stupite nogom na Trg Pet bunara, zamamni će vas mirisi s devet kućica Burger Festivala Zadar u isti mah učiniti gladnima i sretnima.

Okružen drevnim zidinama pod zaštitom UNESCO-a, Kapetanovom kulom i predivnim Perivojem Kraljice Jelene, impresivan Trg pet bunara sve do 20. srpnja bit će dom drugom zadarskom izdanju ovog, u cijeloj regiji najpoznatijeg i najuspješnijeg street food festivala.

A da je popularnost i te kako zaslužio, pokazalo se već na samom otvorenju jer smo uz majstorske koktele Picnic Craft Bara započeli hedonističko putovanje ovom gastronomskom oazom i već s prvim gutljajima i zalogajima gurmanskih burgera zaboravili na ljetnu žegu, a kako se sunce spuštalo s horizonta, bili smo spremni i zaplesati uz vedre i chill out ritmove DJ-a Williama Collinsa. 

Teško nam se odlučiti za favorita između Matcha Mojita, (osvježavajući spoj rumа, matcha čaja, yuzu citrusa, bazge, limete i mente, te klarificiran sojinim jogurtom, što mu daje izuzetno glatku teksturu i sofisticiran okus) Maraschino Spritza (koji nudi kompleksnu simfoniju okusa. Vermouth, maraschino, maraško vino, wildberry tonik i pjenušac stvaraju savršenu ravnotežu slatkog i osvježavajućeg, obogaćenu dubinom i karakterom) i i Roze (koja spaja gin, campari, rosé, ocat od šipka i jagode. Ova sofisticirana kombinacija stvara savršen koktel za one koji cijene fine i kompleksne okuse).

Ovakvu kreativnost i promišljenost u stopu prate Picnic Mingle and Fun burgeri. Njihov novi Summer Basil Burger pravo je ljetno osvježenje, a radi se o savršenoj kombinaciji majoneze od bosiljka, rajčice, mozzarelle i rikole, koja miriše na ljeto!

Nismo odoljeli ni prošlogodišnjem hitu Juicy Burgeru. Sočni 100 % juneći burger na brioche pecivu od krumpirovog tijesta, obogaćen je dijon aioli umakom, guacamoleom, mozzarellom, svježom Picnic salsom, zelenom salaticom i jajem iz slobodnog uzgoja.

Boje grada domaćina i ove godine majstorski brane Burgers & more, koji u ponudi imaju čak pet burgera, a mi smo ostali posve zadivljeni Royal burgerom koji spravljaju od brioche peciva tostiranog s maslacem, 100 % junećeg mesa, cheddar sira, gljivama s grilla i umakom od zadarskog tartufa. Za sve koji vole pikantnije okuse, od srca preporučujemo njihov Spicy Jack burger koji u brioche pecivu tostiranom s maslacem kombinira 100 % juneće meso, cheddar sir, prženu slaninu, rajčicu, iceberg salatu, panirani luk i domaći chef’s umak.

Da bi nam fini burgeri fino klizili cijele se vrijeme brinula brza i okretna ekipa s Central bara sa savršeno rashlađenim pivom, vodom i sokovima.

Posebna atrakcija su, kao i lani, plant based burgeri s kućice Begs Plant Based – od kojih smo kušali Begs Signature burger te Chicky burger – i da nam nisu rekli, ni teksturom ni okusima ne bismo znali da ne jedemo meso. Usto, ovi plant based burgeri oduševit će vas i činjenicom da nakon njih nećete osjećati ni umor ni tromost, već vas preplavi osjećaj zadovoljstva i lakoće.

Svoj je red strpljivo čekao izvrsno raspoložen chef Ivan Pažanin koji nas je najprije zadivio svojim burgerom Basil Garlic koji spaja svježe i mirisne note bosiljka, sočno i taman pečeno domaće juneće meso, rikolu, rajčicu, ljubičasti luk i garlic majonezu. A nismo odoljeli kušat ni apsolutno jedan od najpopularnijih burgera u Hrvatskoj, njegovu Crispy kapulu. Ona je vrhunski zaokružena fantazija okusa i tekstura koju čine brioche pecivo, 100 % junetina iz lokalnog uzgoja, senf od meda, rikola, džem od luka, Jalapeño papričice i prženi luk. 

“Uvijek sam se vodio okusima, teksturama, onim što ja zaista volim. Što sam stariji to manje filozofiram. Ono što ja želim iz srca, ono što ja želim jesti; e to želim i drugima. To tako ispadne najbolje”, kazao nam je Pažanin.

Naše gurmansko putovanje Burger Festivalom dovodi nas do Good Food kućice koja se ove godine premijerno predstavlja i za svoj debi zaslužuje velike pohvale. Bogovski smo uživali u njihovom Double Trouble burgeru koji čine 100 % domaće juneće meso,cheddar, prženi luk, pečena panceta ,iceberg salata, koktel umak, te burgeru moćnog naziva ali i sastava – King of BBQ. On dolazi s dva burgera od 100 % domaćeg junećeg mesa, iceberg salatom, karamel lukom, cheddar sirom i BBQ umakom. No na ovoj nas kućici koja servira “dobru hranu za dobre ljude”, posebno privlači kreativna ljetna fantazija – burger  Avokado Chic(k) s s crispy piletinom, avokadom, rikolom, cheddar sirom te, mango-curry umakom.

Kao šećer na kraju uživanja u Burger Festivalu Zadar dočekao nas je chef Mate Janković koji sa svojim Institutom za burgere s razlogom redovito pobjeđuje na festivalima kao apsolutni favorit publike. S veseljem smo uživali u njegovu Bacon Jalapeño burgeru koji nas i ove godine oduševljava sofisticiranom kombinacijom 100% junetine iz domaćeg uzgoja, pancete, Jalapeño papričica, senfom od meda, rikolom i ljubičastim lukom.

“Ove smo godine na novoj, kompaktnijoj, pa čak i pristupačnijoj lokaciji. Zadar mi nije stran i zato nam je jako važno posjetiteljima ponuditi nezaboravno iskustvo. Prostor je jako lijepo uređen i organiziran, tako da imamo sve uvjete za dobru zabavu”, kazao nam je Janković i posve je u pravu jer cijelo vrijeme uživanja u ovim rapsodijama okusa dodatno opuštenu i vedru atmosferu je stvarala vrhunska glazba. A tako će se nastaviti sve do 20. srpnja jer svakodnevno se na Festivalu između 16:00 i 23:00 sata izmjenjuju po dva top DJ-a.

I taman kad smo pomislili da dan ne može biti bolji, na stol su nam počeli stizati kokteli vrsnih majstora s kućice Gingle Bells. Ovi originalni, inspirirani i nadasve vrijedni momci u ponudi imaju čak 23 vrhunska koktela, a mi smo kušali tri od pet specijala za Zadar: Basil Smash, Passionfruit Mojito te Mango Spritz. I ovdje smo u velikoj dvojbi koji nam je najdraži, ali sigurni smo u jedno: ekipa zadarskog Burger Festivala još jednom nam je dokazala da i te kako znaju svoje posjetitelje razveseliti, ugoditi im i učiniti da se poželite čim prije vratiti.

Pratite Burger Festival na  Facebooku i Instagramu za svakodnevne novosti, najave i iznenađenja.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

KRUH&TORTA&OBRTNIK: Održan uspješan skup pekarsko-slastičarske industrije

Obrtnička zadruga PESLA obilježila je 86. obljetnicu organizacijom sajma...

Petra Jelenić se pridružuje timu Mate Jankovića u restoranu “SOL- tapas na hrvatski”

Istaknuta slastičarka Petra Jelenić, poznata iz emisije Slatka kuharica,...

Zelinska kestenijada-Jesenska avantura na obroncima Zelinske gore

Doživite čaroliju prirode uz šetnje, natjecanja i autentične jesenske...

Jubilarna 20. Bučijada: Najveći događaj do sada s 10 tona dekoracija i više od 200 izlagača

Ovog petka počinje Bučijada s bogatim programom za sve...