“NA DAN SLATKIŠA, JESEN NA TANJURU”: Krafne s bundevom i mandarina džemom za pravi gourmet užitak!

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana slatkiša, 4. studenog, donosimo recept mladog slastičara Tina Kinčića, koji ove godine obilježava taj posebni dan s nama, dijeleći recept za jedinstvene jesenske krafne s džemom od mandarina. Upravo je sada sezona mandarina, što čini ovaj recept idealnim za uživanje u svježim, sezonskim okusima!

RECENZIJA: TIN KINČIĆ

Nacionalni dan slatkiša slavi se početkom studenog i podsjeća nas kako su slastice, nekada rijetka poslastica rezervirana za bogate, danas dostupne svima, a mnoge od njih imaju zanimljivu povijest. Na primjer, čuveni butterscotch potječe iz 19. stoljeća, kada ga je Samuel Parkinson počeo proizvoditi u Yorkshireu, dok je Saltwater Taffy nastao u New Jerseyu nakon što je poplava u trgovini slatkiša inspirirala vlasnika na novi naziv. Slatkiši kao što su Reese’s Peanut Butter Cups, najpopularniji u SAD-u, nisu samo poslastice već su postali dio kulturne baštine.

Tin Kinčić svojim receptom za krafne s džemom od mandarina donosi svježinu u ovu bogatu tradiciju. Priprema krafni s mirisnim, lagano kiselkastim džemom od mandarina savršeno se uklapa u ovo doba godine, dok su mandarine sočne i dostupne. Aromatizirani džem, pripremljen s inovativnom tehnikom koja osigurava brzinu i očuvanje okusa, omogućuje nam da u kratkom vremenu uživate u svježoj jesenskoj deliciji.

Krafne su tako postale Tinov način obilježavanja Nacionalnog dana slatkiša, ali i prilika da se uz jednostavan recept vratimo tradiciji dijeljenja i uživanja u slatkom – jer, bilo da ih dijelimo s obitelji ili prijateljima, slatkiši su izvor radosti. Pripremite svoje sastojke i proslavite ovaj dan s okusom jeseni, domaćih krafni s bundevom i osvježavajućeg džema od mandarina!

JESENSKE KRAFNE S BUNDEVOM I AROMATIZIRANIM DŽEMOM OD MANDARINA

• SASTOJCI Pire od bundeve
1 bundeva(tikva)
50 g javorovog sirupa
1 kom zvjezdastog anisa
1 kom cimeta u kori
1 kom štapića vanilije

• PRIPREMA
Prepoloviti bundevu na pola, očistiti je od koštica te u jednu polovicu dodati začine i javorov sirup, zatvoriti drugom polovicom i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30-ak minuta dok unutrašnjost ne omekša. Kada je tikva pečena, ostavimo je da se ohladi, izvadimo začine i izblendamo kako bismo dobili gladak pire.

• SASTOJCIAromatizirani džem od mandarina
0,5 kg očišćenih mandarina
120 – 200 g šećera (ovisi o slatkoći mandarina)
1 mahuna vanilije
2 zvjezdasta anisa
1 cimet u kori
1 g đumbira u prahu
100 g soka naranče

• PRIPREMA
U lonac stavimo začine, šećer, sok naranče i mandarine, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo jedan sat. Kada su se mandarine skuhale, sve zajedno ohladimo. Izvadimo sve ,”krupne” začine i izblendamo kako bismo dobili glatku, jednoličnu masu koju zatim prosijemo kroz sito. Po želji, džem možete dodati u slastičarsku kremu i tako puniti krafne, no ja osobno preferiram intenzivniji okus, pa tako punim krafne.

• SASTOJCI ZA TIJESTO
500 g pšeničnog glatkog brašna
500 g pšeničnog oštrog brašna
100 g svježeg kvasca
240 g žumanjaka
100 g sitno mljevenog smeđeg šećera
150 g maslaca
Korica 1 naranče
30 g ruma
30 g vanilin šećera
4 g zrnaca vanilije
2 g soli
50 g pirea od bundeve
450 ml mlijeka

• IZRADA KVASCA
Kvasac pomiješamo s jednom žlicom šećera i jednom žlicom brašna te dodamo mlakog mlijeka, pomiješamo koristeći žicu. Smjesa nam mora biti gusta i jednolična. Pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu da se kvasac aktivira.

• TIJESTO
Prosijemo obje vrste brašna i stavimo u posudu planetarnog miksera. Dodamo sol i začine.
U drugoj posudi, pjenasto izmiksamo žumanjke sa šećerom, pireom bundeve, ostatkom mlijeka, maslacem, rumom i aktiviranim kvascem. Sve zajedno izmiješamo do homogene mase.
Uključimo planetarni mikser na najmanju brzinu te u njega dodajemo smjesu mokrih sastojaka.
Vrlo bitno je da se u tijestu razvije gluten, a za to će mu trebati 10 do 15 minuta. Tijesto je gotovo kada je jednolično i glatko. Nikako ne smije biti žilavo.
Tijesto stavimo na pobrašnjenu drvenu podlogu, oblikujemo i važemo tako da nam svaka krafna teži oko 80 g. kada smo izvagali sve tijesto, oblikujemo glatke kuglice i ostavimo da se dižu 45 minuta.
U međuvremenu, u lonac stavimo ulje i na laganoj vatri ga zagrijavamo. Uvijek imajte nešto hladnog ulja sa strane, kako biste mogli rashladiti ulje ukoliko bude prevruće.
Kada su se krafne digle, stavljamo ih u ulje na laganu vatru. Vrlo bitno je napomenuti kako gornja strana UVIJEK ide prva u ulje, zatim poklopcem poklopimo lonac i ostavimo tako 3-4minute.
Maknemo poklopac i pogledamo ako su krafne s donje strane dobile zlatno smeđu boju, ukoliko jesu, okrenemo ih i pečemo bez poklopca dok se s donje strane ne zarumene, vadimo ih na papir kako bi upile višak masnoće.

Ohladimo ih. Napunimo džemom od mandarina, posipamo šećerom u prahu i naše krafne su spremne!

Dobar tek!

Više o mladom slastičaru, Tinu Kinčiću možete pročitati u nedavno objavljenom intervjuu na našem portalu.


Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Valamar ostvaruje rast poslovanja u skladu sa strateškim ciljevima

Poreč, 23. listopada 2025. – Prema objavljenim rezultatima za...

Raise the Bar Youth: Program koji učenicima otvara vrata uspješne karijere u turizmu i ugostiteljstvu

Zagreb, 21. listopada 2025. – Sve srednje turističke i...

Splitski restoran Mokosh među najboljim svjetskim projektima dizajna interijera

Veliko priznanje hrvatskom dizajnu Restoran Mokosh iz Splita uvršten je...

Šibenik domaćin ključnog skupa stručnjaka kamping industrije

Šibenik će od 27. do 29. listopada biti središte...