Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a ništa ne unosi toplinu i radost u dom poput mirisa svježe pečenih kolača. Husari s pistacijama, prhki keksići obogaćeni nježnim orašastim notama pistacija, savršen su dodatak blagdanskim trenucima
RECENZIJA: INES KOLUNDŽIĆ
Na ovaj poseban dan, kada tradicionalno darujemo najmilije i razveseljavamo djecu, ovi keksići mogu biti savršeni slatki dar. Inspirirani klasičnim husarima, ova moderna verzija s pistacijama donosi neodoljivu kombinaciju hrskavog tijesta i kremastog punjenja od pistacija. Pistacije, sa svojom blagom slanoćom i bogatstvom okusa, unose dašak luksuza u tradicionalnu slasticu.
Priprema husara s pistacijama jednostavna je i prilagođena svakome, bez obzira na kulinarsko iskustvo. Ove slastice idealne su za zajedničko pečenje s djecom, što dodatno povezuje obitelj u duhu Svetog Nikole. Kad se kuća ispuni toplim mirisima maslaca, pistacija i blagdanskog veselja, jasno je da su ovi kolačići više od obične poslastice – oni stvaraju uspomene!
Bilo da ih poklanjate u prigodnim paketićima ili ih poslužujete uz šalicu toplog čaja, husari s pistacijama uvijek su hit. Na dan posvećen darivanju i ljubavi, ova slastica postaje simbol pažnje i kreativnosti.
Ovi “rajski zalogaji s pistacijama” spoj su tradicije i modernosti, idealni za proslavu Svetog Nikole i početak blagdanske čarolije. Neka ovaj dan bude ispunjen ljubavlju, zajedništvom i slatkim okusima koji će razveseliti svakoga!
RECEPT:
• SASTOJCI
250 g brašna
Prstohvat soli
75 g mljevenih tostiranih pistacija
150 g maslaca sobne temperature
75 g šećera
1 vanilin šećer
2 žumanjka
~ namaz od pistacija za punjenje
• PRIPREMA
Od navedenih sastojaka rukama umijesite tijesto. Potrebno je nekoliko minuta da se sve lijepo poveže u glatko tijesto.
Tijesto zamotajte u foliju ili ga stavite u vrećicu i ostavite u hladnjaku 1 sat.
Od ohlađenog tijesta uzimajte male komadiće tijesta koje rukama oblikujte u kuglicu (pazite da vam sve kuglice budu jednake veličine).
Kuglice stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje.
Svakoj kuglici napravite rupicu s pomoću vrha drške kuhače.
Pećnicu ugrijte na 200 °C.
Kekse pecite 10-12 minuta (ovisno o veličini kuglica i jačine pećnice), pazite da ih ne prepečete.
Kada ih izvadite iz pećnice ostavite ih na plehu 20-ak min. U svaku rupicu stavite namaza od pistacije po želji.
Dobar tek!
Za više kulinarskih ideja i inspiracija, posjetite moj profil Foodilica na Instagramu i TikToku. Dobar tek i uživajte u svakom zalogaju!