HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a ništa ne unosi toplinu i radost u dom poput mirisa svježe pečenih kolača. Husari s pistacijama, prhki keksići obogaćeni nježnim orašastim notama pistacija, savršen su dodatak blagdanskim trenucima

RECENZIJA: INES KOLUNDŽIĆ

Na ovaj poseban dan, kada tradicionalno darujemo najmilije i razveseljavamo djecu, ovi keksići mogu biti savršeni slatki dar. Inspirirani klasičnim husarima, ova moderna verzija s pistacijama donosi neodoljivu kombinaciju hrskavog tijesta i kremastog punjenja od pistacija. Pistacije, sa svojom blagom slanoćom i bogatstvom okusa, unose dašak luksuza u tradicionalnu slasticu.

Priprema husara s pistacijama jednostavna je i prilagođena svakome, bez obzira na kulinarsko iskustvo. Ove slastice idealne su za zajedničko pečenje s djecom, što dodatno povezuje obitelj u duhu Svetog Nikole. Kad se kuća ispuni toplim mirisima maslaca, pistacija i blagdanskog veselja, jasno je da su ovi kolačići više od obične poslastice – oni stvaraju uspomene!

Bilo da ih poklanjate u prigodnim paketićima ili ih poslužujete uz šalicu toplog čaja, husari s pistacijama uvijek su hit. Na dan posvećen darivanju i ljubavi, ova slastica postaje simbol pažnje i kreativnosti.

Ovi “rajski zalogaji s pistacijama” spoj su tradicije i modernosti, idealni za proslavu Svetog Nikole i početak blagdanske čarolije. Neka ovaj dan bude ispunjen ljubavlju, zajedništvom i slatkim okusima koji će razveseliti svakoga!

RECEPT:

• SASTOJCI
250 g brašna
Prstohvat soli
75 g mljevenih tostiranih pistacija
150 g maslaca sobne temperature
75 g šećera
1 vanilin šećer
2 žumanjka
~ namaz od pistacija za punjenje

@foodilica

✨Pistacija husari ili pak Grinch keksići zovite ih kako god vi želite. RECEPT: 250 g brašna Prstohvat soli 75 g mljevenih tostiranih pistacija 150 g maslaca sobne temperature 75 g šećera 1 vanilin šećer 2 žumanjka + namaz od pistacija za punjenje Priprema: 1. Od navedenih sastojaka rukama umijesite tijesto. Potrebno je nekoliko minuta da se sve lijepo poveže u glatko tijesto. 3. Tijesto zamotajte u foliju ili ga stavite u vrećicu i ostavite u hladnjaku 1 sat. 5. Od ohlađenog tijesta uzimajte male komadiće tijesta koje rukama oblikujte u kuglicu (pazite da vam sve kuglice budu jednake veličine). 7. Kuglice stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje. 8. Svakoj kuglici napravite rupicu pomoću vrha drške kuhače. 9. Pećnicu ugrijte na 200C. 10. Kekse pecite 10-12minuta (ovisno o veličini kuglica i jačine pećnice), pazite da ih ne prepečete. 11. Kada ih izvadite iz pećnice ostavite ih na plehu 20-ak min. U svaku rupicu stavite namaza od pistacije po želji. #pistachio #christmas #cookie #husari #brzirecepti #volikuhajuživaj

♬ Holly Jolly Christmas (Sped Up) – Michael Bublé & Sped Up Songs + Nightcore

• PRIPREMA
Od navedenih sastojaka rukama umijesite tijesto. Potrebno je nekoliko minuta da se sve lijepo poveže u glatko tijesto.
Tijesto zamotajte u foliju ili ga stavite u vrećicu i ostavite u hladnjaku 1 sat.
Od ohlađenog tijesta uzimajte male komadiće tijesta koje rukama oblikujte u kuglicu (pazite da vam sve kuglice budu jednake veličine).
Kuglice stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje.
Svakoj kuglici napravite rupicu s pomoću vrha drške kuhače.
Pećnicu ugrijte na 200 °C.
Kekse pecite 10-12 minuta (ovisno o veličini kuglica i jačine pećnice), pazite da ih ne prepečete.
Kada ih izvadite iz pećnice ostavite ih na plehu 20-ak min. U svaku rupicu stavite namaza od pistacije po želji.

Dobar tek!

Za više kulinarskih ideja i inspiracija, posjetite moj profil Foodilica na Instagramu TikToku. Dobar tek i uživajte u svakom zalogaju!

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Vinski trendovi 2025: Novo doba u vinskom svijetu

Što nas čeka? Lagana vina, održivost i povratak provjerenim...

Premijera Mladih Malvazija: Vinistrin 13. En Primeur u Zagrebu

Oko 70 istarskih vinara 10. veljače u hotelu Esplanade...

Bečki Würstelstand: Srce ulične kulture koje je osvojilo UNESCO

Ikonični kiosci s kobasicima postali su simbol bečkog duha...

GORAN VRABEC:”Ljuto nije kazna, već pojačivač okusa svakom jelu”

Goran Vrabec, mladi poljoprivrednik i osnivač brenda "Volim ljuto",...