ZGrappa 2025: Treće izdanje međunarodnog festivala rakija, likera i finih pića

Kad Zagreb zamiriše na šljive, dunje i marelice – zna se da se vraća ZGrappa! Treće izdanje jedinog međunarodnog festivala rakija, likera i finih pića održat će se 7. i 8. studenog u Stil Event prostoru na Zagrebačkom velesajmu. Ove godine ZGrappa stiže veća, hrabrija i žešća nego ikad.

Više od 80 destilerija iz svijeta

Posjetitelje očekuju dva dana s više od 60 izlagačkih štandova i više od 80 destilerija iz Hrvatske, Srbije, BiH, Kostarike, Meksika i Italije. Italija je ove godine zemlja partner festivala.

Osim neograničenih kušanja, posjetitelji će moći uživati u bogatoj ponudi jela na food corneru, osvježiti se Cetinom i Kimbo kavom te poslušati predavanja Havana Cigar shopa “Camelot” u posebnoj smoking zoni.

Edukativni program i masterclassovi

Ovogodišnji program donosi snažan edukativni fokus. Nastao je u suradnji s Dariom Grabarićem, vodećim hrvatskim stručnjakom za jaka alkoholna pića i jedinim domaćim nositeljem titule WSET Level 3 Award in Spirits.

Održat će se deset predavanja, panela i masterclassova. Vrhunski predavači, destileri i sommelieri iz regije i svijeta otkrit će najnovije trendove i tehnike u svijetu destilata.

Talijanski gosti i međunarodni doprinos

Vrutak ove godine predstavlja Ron Centenario rum iz Kostarike te grappu Sibona iz Italije. ALCA donosi dva zanimljiva predavanja – Marko Markota govori o meksičkim rakijama, a Marin Nekić o koktelima s domaćim sastojcima.

Talijanski institut za vanjsku trgovinu u Zagrebu omogućio je sudjelovanje Leonarda Pinta, stručnjaka za destilate i osnivača festivala ShowRUM. Pinto će održati dva masterclassa. Tema prvog je umijeće destiliranja žestokih pića, a drugog kultura i povijest poznatih talijanskih likera – amare, limoncella, rosolija, sambuce i vermoutha.

FOTO: Ines Novković / Leonardo Pinto

BAR ITALIANO – grappa u novom ruhu

Talijanski institut i Veleposlanstvo Italije u RH, uz potporu AssoDistila, prvi put će institucionalno nastupiti na ZGrappi. Predstavit će se posebno uređen BAR ITALIANO s nekoliko talijanskih destilerija.

Leonardo Pinto i hrvatski barmen Josip Turčinov pripremat će signature koktele s grappom. Kušanja će se održavati prema rasporedu programa. Ovo je prilika da posjetitelji otkriju kako se tradicionalna grappa pretvara u moderno, elegantno i aromatično piće koje spaja talijanski stil i zagrebački šarm.

Stručna predavanja i inovativne teme

Na gornjem šanku festivala tvrtka Gastro Stil predstavit će predavanje “Savršen led za savršenu uslugu – tajna uspješnog bara”. Stručnjak Saša Lovrenščak otkrit će zašto je kvaliteta leda ključan, ali često zanemaren element u pripremi koktela.

Zoran Budimirović iz Branko rakije održat će “Rakija Mixology by Branko”. Pokazat će kako rakija može postati zvijezda modernog bara. Igor Županić i Ivan Mlivić iz Maraske predavanjem “Baština u čaši” odat će počast Romanu Vlahovu, ocu hrvatskih biljnih likera.

Festival će zatvoriti Dario Grabarić s predavanjem “Autohtoni duhovi Istre – biska, pelinkovac, loza, teranino”. Tema je bogata istarska tradicija destilata i likera te mirisi i okusi koji stoljećima obilježavaju regiju.

Nova tradicija Zagreba

Kažu da se prvi put dogodi slučajno, drugi put s namjerom, a treći put – iz ljubavi. Ako je tako, onda ZGrappa više nije samo festival, već nova tradicija Zagreba. Kad se nešto tri puta destilira – postaje čisto, jako i neizostavno.

ZGrappa 3 donosi više od 500 destilata od 80 proizvođača, neograničeno kušanje, POP-UP dućan, BBQ Hot Yard, Pri Nami gastro kutak i glasanje publike za najbolju rakiju, liker, gin i dizajn boce.

Za siguran povratak kući tu je WIZI s 20% popusta na vožnje od i do lokacije između 13 i 22 sata.

Ulaznice su dostupne putem Entrio.hr.
7. i 8. studenoga 2025. | Stil Event, Zagrebački velesajam | 14:00 – 21:00

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

Grand Park Hotel Rovinj među 50 najboljih hotela svijeta

Rovinj, 31. listopada 2025. – Grand Park Hotel Rovinj,...

NOVOTEL STIGAO U HRVATSKU: PRVI HOTEL ACCOROVOG POZNATOG BRENDA OTVOREN U ZAGREBU

Zagreb, 30. listopada 2025. – Hrvatska je dobila svoj...

Bruno Vokal ponovno u NOEL-u: Novi jelovnik i novo poglavlje

Na samom kraju godine NOEL, prvi zagrebački restoran s...

Novi Zakon o prostornom uređenju prijeti turističkoj konkurentnosti Hrvatske

Hrvatska udruga turizma (HUT), Kamping udruženje Hrvatske (KUH) i...