Međunarodni dan cjelovitih žitarica: Zašto su ključne za zdravlje mladih?

Alarmantni podaci: Pad doručkovanja među mladima i nizak unos cjelovitih žitarica u Hrvatskoj

Navika redovitog doručkovanja među djecom i adolescentima opada s godinama, pokazuje Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika. Dok 55 posto učenika u dobi od 11 godina redovito doručkuje, taj se postotak do 15. godine smanjuje na 49,7 posto među dječacima i 38,3 posto među djevojčicama. Uz to, Hrvatska se prema podacima EUFIC-a nalazi na predzadnjem mjestu u Europskoj uniji kada je riječ o konzumaciji cjelovitih žitarica – jednog od ključnih segmenata zdrave prehrane.

Međunarodni dan cjelovitih žitarica, koji se obilježava 19. studenoga, prilika je da se podsjetimo na važnost cjelovitih žitarica za zdrav razvoj mladih, ali i uravnoteženu svakodnevnu prehranu.

Cjelovite žitarice za dobar početak dana
Kvalitetan doručak omogućava unos različitih vrijednih nutrijenata koji djeci i adolescentima osigurava energiju i bolju koncentraciju tijekom dana. Cjelovite žitarice odličan su odabir jer pružaju potrebne nutrijente poput vlakana, vitamina i minerala kao što su magnezij, željezo i vitamina B skupine. Ovi sastojci stabiliziraju razinu šećera u krvi, podržavaju probavu i pridonose zdravlju srca. Osim toga, vlakna iz cjelovitih žitarica daju osjećaj sitosti, čime se smanjuje potreba za nezdravim grickalicama tijekom dana.

Kako vratiti doručak na stol?
Nutricionistica kompanije Nestlé, Koraljka Novina Brkić ističe važnost edukacije u stvaranju zdravih navika od najranije dobi: „Edukacijom i poboljšanjem prehrambenih navika od školske dobi, možemo značajno doprinijeti promociji cjelovitih žitarica kao bitnog dijela naše svakodnevne prehrane, počevši od doručka i izbora žitarica.“

Uz nekoliko manjih promjena možete jednostavno uvesti cjelovite žitarice u dječji doručak bez kompromisa na okusu:

  • Zamijenite bijeli kruh integralnim.
  • Uvrstite zobene pahuljice s voćem i orašastim plodovima u jutarnji obrok.
  • Birajte pahuljice koje sadrže cjelovite žitarice kao primarni sastojak. Na Nestlé proizvodima prepoznat ćete ih po Nestlé zelenom baneru s oznakom cjelovitog zrna.
  • Pripremite zdrave međuobroke unaprijed, poput integralnih muffina ili energetskih pločica.

Osim što blagotvorno utječu na zdravlje, cjelovite žitarice pozitivno djeluju i na okoliš. Prema nedavnim podacima, prelazak na cjelovite žitarice može smanjiti ekološki otisak za čak 20 posto, jer manja obrada hrane znači manju potrošnju energije, vode i drugih resursa.

Uključivanje ovih namirnica u svakodnevnu prehranu ne samo da pomaže u održavanju zdravog životnog stila, već istovremeno doprinosi očuvanju našeg planeta.

Svjesna ovih prednosti, kompanija Nestlé kontinuirano razvija proizvode koji sadrže cjelovite žitarice. Stoga je od najveće važnosti poticanje široke potrošnje proizvoda od cjelovitog zrna. Nestlé i CPW igraju ključnu ulogu u omogućavanju većeg unosa cjelovitih žitarica osiguravajući raznolik asortiman proizvoda, uključujući žitarice za doručak od cjelovitog zrna. Ovi proizvodi su skrojeni da zadovolje preferencije potrošača i prehrambene zahtjeve, a prikladni su za integraciju u njihovu svakodnevnu prehranu. 

Nestlé je vodeća svjetska kompanija u prehrambenoj industriji. U Hrvatskoj je kompanija prisutna od 2003. godine i danas zapošljava 116 ljudi. Najprepoznatljivije inicijative kompanije kroz koje pozitivno djeluju na lokalnu zajednicu su #BirajZeleno, Vrtim Zdravi Film te program ljetne prakse Nestlé Summer’s Cool.

Podijeli

Newsletter

Aktualno

Slični članci
POVEZANO

HUSARI S PISTACIJAMA – SLATKI BLAGDANSKI POKLON SVETOG NIKOLE

Dan Svetog Nikole simbol je darivanja i dobrote, a...

PIK Vrbovec – Nacionalna oznaka izvrsnosti za svježe svinjsko meso!

Svježe meso PIK Vrbovca od sada nosi prestižnu oznaku...

Sveti Ivan Zelina ponosni laureat na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu

Grad osvojio prestižnu nagradu Turističke prizme na regionalnoj konferenciji...

DAVOR GAŠPAR – Pionir uzgoja tartufa u Hrvatskoj:”Tartufi ne poznaju granice, samo pravu klimu, tlo s kalcijem i vlagu”

Diplomirani inženjer šumarstva Davor Gašpar jedini je registrirani proizvođač...