Ukoliko vas zanima tema održivog načina življenja, zdrave veganske hrane, smanjenje otpada ili proizvodnja ekoproizvoda i kozmetike koji nisu testirani na životinjama, onda definitivno zapišite ZeGeVege festival u svoj kalendar!
RECENZIJA: VALENTINA BEŠEN
Ove godine, po prvi put, ZeGeVege festival postaje čak trodnevna manifestacija puna korisnih i edukativnih predavanja, zabavnih radionica za najmlađe te raznovrsnih izlagača hrane, ekoproizvoda, kozmetike i ručnog rada.
Naravno, uz sve napisano, također ćete moći isprobati bogatu ponudu veganske hrane i pića te naučiti nešto novo o namirnicama koje još možda ne koristite u svojoj kuhinji.
Dođite u Zagreb na Europski trg od 6. do 8. rujna 2024. i budite dio ove manifestacije!
ZeGeVege je festival za sve nas – podučite svoje bližnje, ali i sebe, o očuvanju naše jedine planete, o korištenju neživotinjskih proizvoda i o implementaciji veganskog načina života i razmišljanja u svakodnevni život. Korak po korak do boljeg sutra!
Za sve vas koji niste mogli doći na ZeGeVege festival i niste dobili brošuru, ne brinite – ovaj veganski recept drobljenca od jabuka se inače nalazi u ZeGeVege brošuri, a donosimo ga ovdje kako biste ga mogli isprobati kod kuće. Neodoljivo slatko i jednostavno za pripremiti.
Drobljenac (crumble) odličan je recept ako imate višak jabuka, a ne znate kako ih potrošiti. Osim što je veganski, također je i low-waste kolač jer koristiti gotovo svaki dio jabuke (osim koštica). Još je bolji kada se servira uz veganski šlag ili kuglicu omiljenog veganskog sladoleda. U slast!
DROBLJENAC OD JABUKA
• SASTOJCI
podloga
300 g brašna
200 g šećera
1/2 žličice mljevenog cimeta
1 prstohvat soli
170 g veganskog margarina
punjenje
1,1 kg jabuka
sok od pola limuna
1 žličica mljevenog cimeta
60 g šećera
100 ml vode
2 žlice tapioka škroba
1 paket bourbon vanilija šećera
2 žlice vode
• PRIPREMA
Pomiješati brašno, šećer, cimet i sol.
Dodati margarin i umijesiti mekano i rahlo tijesto.
Tijesto oblikovati u kuglu te ga zamotati u foliju.
Staviti u hladnjak na pola sata.
Jabuke nasjeckati na kockice te im dodati sok od limuna i cimet.
U loncu zagrijati šećer dok se ne rastopi i postane brončane boje.
Dodati jabuke i vodu te kuhati par minuta uz miješanje.
U posudici dobro sjediniti škrob, bourbon vaniliju i vodu.
Dodati smjesu škroba jabukama, pomiješati i ugasiti vatru.
Ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela – 2/3 tijesta utisnuti u namašćeni kalup za kolače (24 cm) na dno i na rubove.
Prebaciti jabuke u tijesto te namrviti ostatak tijesta po jabukama.
Staviti peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko sat vremena.
Ohladiti do kraja i poslužiti uz veganski šlag ili sladoled.
Dobar tek!
Za više ideja i inspiracija u vezi kuhanja, možete posjetiti moj gastro blog GastroVale na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Dobar tek i u slast!